Voeding gitaarversterker (Techniek Overig)

door Robert Gribnau ⌂ @, Den Haag, 28.06.2020, 15:17 (14 dagen geleden) @ Robert Gribnau

De gitaarversterker is inmiddels elektronisch gezien af; alleen de bodemplaat moet nog gemaakt en gemonteerd worden.

De geplande 250 V anodevoedingsspanning viel hoger uit dan verwacht: 270 V bij ca. 100 mA. Gelukkig had ik al een dubbele elco van 2 x 100 uF gemonteerd dus daar heb ik nog een weerstand van 180 Ohm tussen geplaatst (op separate draadsteunen en dus niet op de elco's zelf, dit met het oog op de warmte). Daarmee kwam het uit op 249 V bij ca. 101 mA dus prima.

Bij het testen van de voeding voor de rest van de versterker liep ik tegen een fout aan. In plaats van de 100K Ohm (die tussen de twee ZZ1040's uitkomt) had ik 470 Ohm geplaatst (pfff...). Ik heb de paarse band blijkbaar aangezien voor een zwarte, en ook niet gezien dat de gouden band aan de verkeerde kant zat. En dat niet één keer maar meermaals (je eigen werk controleren blijft toch link). Door die fout kreeg één van de ZZ1040's het qua stroom flink voor zijn kiezen en gaf een prachtige lichtpaarse gloed af. Nou ja, heb ik dat ook eens gezien. En gelukkig lijkt die ZZ1040 niets te mankeren.

Na alles getest te hebben (de spanning vlak na de EZ80 viel met 340 V precies uit als gepland!) met dummy-load en al, tijd voor de luidsprekerbox en gitaar.

Toen ik de versterker aanzette, sprong de zekering (1 A). Na alles aan en rond de voedingstrafo te hebben gemeten, bleek daar niets te mankeren (behalve dan dat de 6,3 V uitgang voor eventuele externe gitaareffecten onderbroken is; ik hoop dat het ligt aan een onderbreking tussen de wikkeldraad en een aansluitlip op de trafo omdat ik al zo'n zelfde probleemgeval aan de primaire kant had; omdat het voor de versterker zelf niet uitmaakt, los ik dat hopelijk later nog wel op als de versterker een bodem heeft en dan normaal rechtop kan staan).

Na nog wat gelezen te hebben over 'inrush current' en waarden van zekeringen heb ik er een 1,5 A zekering ingezet. Toen de boel weer aan en eerst wachten op de hoorbaarheid van het ontsteken van de ZZ1040's. Dat viel me erg mee; je hoort alleen een zachte tik.

De versterker doet het prima. Met volumeknop dicht is hij erg stil. En net als de eerder gemaakte gitaarversterker (EF86 + 2 x ECL86 pp) gaat het qua volume al snel erg hard. Tot het gaatje ben ik niet gegaan omdat het bij ons beneden nogal een galmbak is (tegelvloer en weinig absorberends). Dat komt later op zolder nog wel.

Bijgaand bijgewerkte schema's en twee foto's. Nogmaals bedankt voor het meedenken.

Met vriendelijke groet,
Robert


[image]

[image]

[image]

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum