ratel condensator (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 30.06.2020, 19:21 (8 dagen geleden) @ PeterL

Goedenavond Peter,

Leuk dat je dit forum hebt gevonden en dat je jezelf wil gaan bezighouden met de reparatie en restauratie van oude radio's.

Ik heb nieuwe ronde "Polyester condensatoren 630 Volt" gekocht, die ik wil gaan inbouwen in de teerbollen.

Die 630 volt condensatoren zijn voor de meeste toepassingen ruim voldoende. Maar houdt er rekening mee dat dit de maximaal toelaatbare gelijkspanning is. Voor wisselspanning geldt dat de effectieve waarde wordt aangegeven (bijvoorbeeld 230 volt). De top waarde is veel hoger, namelijk vermenigvuldigd met wortel twee (ongeveer 1,41), dus dan kom je op 325,... volt. Als vuistregel kun je stellen dat een condensator geschikt voor 1000 volt DC ook geschikt is voor 230 volt AC. Maar er zijn ook speciale condensatoren voor dat doel, er staat dan een waarde op als 250 volt AC.

Maar wat de ratel condensatoren, kan ik daar hetzelfde type voor gebruiken of moeten die minstens 1000v zijn en van welk type dan?

In de BX210 zitten geen ratelcondensatoren.

[image]

Er zit wel een condensator over het lichtnet, C32. Deze condensator is om te voorkomen dat storing die de radio kan opwekken op het net terecht komt.

Een ratelcondensator wordt vaak gebruikt bij een toestel met een voedingstrafo en zit vaak over een van de secundaire windingen van de hoogspanning. Ook hier geld dat deze minimaal geschikt moet zijn voor 250 volt AC, maar liever meer; vaak is de spanning net wat hoger.

Ook vraag ik mij af wat ik met de elko moet(2x50uf) want hoe moet ik die testen, ziet er nog helemaal gaaf uit(geen prut of bolling). kan ik die met een megger testen? of een capaciteits- meter?

Een megger is uit den boze, daar verniel je de boel mee. Prima om motoren en ander spul te testen op doorslag, maar niet voor radio. Je kan een capaciteitsmeter gebruiken om de capaciteit te meten. Beter is om, voordat je de radio aansluit, de elco te formeren. Zie ook tips en trucks van dit forum.

Veel vragen en bij voorbaat dank.

Geen probleem, door te vragen kun je een hoop aan de weet komen.

Ik las ook nog een stukje over U radio's, die aan het net liggen zonder voedings travo? nooit geweten, maar ik zie in deze philips radio ook geen voedings trafo, alleen een luidspreker trafo.

Klopt, zie ook hier tips en trucks. Wil je hier veilig aan werken gebruik dan een scheidingstrafo. Deze worden regelmatig (ook op dit forum) aangeboden.

in mijn andere radio(Goblin time spot radio) zit wel een travo, maar de 2 ratelcondensatoren komen bij elkaar en worden daarna aan het chassis gekoppeld. Ik kan me voorstellen dat als er een doorslaat het chassis onder spanning staat klopt dat?

Nee, dat klopt niet. Tenminste, als ze aan de hoogspanningswikkelingen zitten. Als ze doorslaan kost het je waarschijnlijk je trafo. Maar er is niets verbonden met het net (denk ik, ik ken het schema niet)


Gr PEter Linde

Veel plezier met deze leuke hobby!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum