Buizenelektronica Rens & Rens gepubliceerd (Techniek Radio/TV)

door Fons Vendrik ⌂ @, Ter Aar, 01.07.2020, 15:43 (1367 dagen geleden)

Beste radiovrienden,

Ik heb op mijn website het schoolvak “Elektronica (buizen)” plus bijbehorende vraagstukken van Rens & Rens gepubliceerd.
Zie: https://www.fonsvendrik.nl/educatief/rens-rens/elektronica

Allen die al eerder hebben gedownload van wat er al stond, kunnen dit het beste weggooien.
Dit was gebaseerd op fotokopieën van originele bladzijden. Bovendien was het ook maar een klein gedeelte van wat er nu is gepubliceerd
Deze originele pagina’s waren soms zo zwaar beschadigd en vaak slecht leesbaar dat die niet meer voor publicatie geschikt te krijgen waren. De 'tand des tijds' heeft ook bij deze lessen zwaar toegeslagen. Daarom heeft het wel even een tijdje geduurd voordat het allemaal gereed was; kortom, het was een enorm karwei om deze ruim 300 pagina’s weer in ere te herstellen.
Wat er nu staat, is volledig opnieuw overgeschreven waarbij alle illustraties zoveel mogelijk zijn gerestaureerd. Uiteraard is ook nu zoveel mogelijk getracht dicht bij de originele pagina’s te blijven.

Voor de oplettende lezers staan hier onderwerpen in die voorbijgaan aan Rens’ eerder gepubliceerde 7-delige boekenserie “Handboek der Radiotechniek”. In het handboek (deel 2) dat voornamelijk handelt over radio-omroepontvangers komen eveneens de onderwerpen aan bod waar het schoolvak over gaat.
Er is echter één groot verschil.

Het Handboek is voorzien van voorbeelden die afkomstig zijn uit de telecommunicatie, bv. de werking van versterkers, diverse radio’s, buizen en afregelingen.
Voor zijn school heeft Rens die twee zaken, Elektronica en Telecommunicatie, uit elkaar gehaald en van de “Telecommunicatie” een apart vak gemaakt met aparte vraagstukken.
Dit wordt in onze lessen Buizenelektronica dus nu gemist, hetgeen betekent dat met de Telecommunicatie nu snel een start moet worden gemaakt om dit weer bijeen te brengen.
Het kan niet helemaal los van elkaar worden gezien.
Het voordeel (voor in de klas) was dat er veel aandacht kon worden besteed aan de buizentheorie zonder bijzaken.

Een ander punt is dat het Handboek tekortschiet bij behandeling van bepaalde onderwerpen, vermoedelijk omdat de boekenserie eerder is uitgegeven dan de lessen.
Dit blijkt bv. bij de behandeling van de Fase- en Frequentiemodulatie.
Daar waar het Handboek achterblijft, behandelt Rens in zijn lessen deze theorie zeer uitgebreid en op zijn wijze voorzien van een voortreffelijk duidelijke uitleg.

Ik blijf graag openstaan voor alle kritische opmerkingen die bij de lezers opkomen en wens iedereen met deze elektronicalessen heel veel genoegen met dank aan oud schoolgenoot Eric Scharf voor aanlevering van het materiaal en Ronald Rens voor toestemming tot publicatie.

--
Groeten van Fons

"Het leven van een elektronicus gaat niet over rozen."


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum