sokkel losmaken (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 02.07.2020, 09:32 (1388 dagen geleden) @ Eduard

Beste forumleden,

Bij deze de stand van zaken:

Ik had opbouwende contacten met de vakman die mijn neonlamp wil hervullen. In de maand augustus heeft hij daarvoor tijd. Het dichtgebrande tuitje langs waar de ballon ooit werd gevuld probeert hij open te maken en dan wordt er een tijdelijk verlengstuk op gelast.

Omdat er met een vlam aan de onderkant van de lamp wordt gewerkt heb ik intussen met een fijn mespuntje het restant van de bakeliet sokkel van de ballon losgeprutst. Alle lijmresten zijn nu weg zodat dat niet gaat branden / roken / stinken tijdens het werk.

Zodra er vooruitgang komt hou ik jullie op de hoogte.

Misschien kan iemand van jullie me vertellen waarom de lamp moet worden heetgestookt voor of tijdens het vacuum pompen ? Omdat het gas met een kleinere druk dan de atmosfeer in de ballon zit lijkt het me logisch dat de ballon eerst vacuum wordt gepompt. De restanten van vocht en lucht zijn dan weg. Ik meen me te herinneren dat bij de fabricage van radiobuizen de materialen ook eerst gloeiend worden gestookt om vet en andere kleine restanten die op het metaal kleven te verwijderen. Zou dat hier nodig of wenselijk zijn? Het metaal zit in de ballon en daar kunnen we niet bij. Voorbije 90 jaar heeft niemand zijn vingers kunnen zetten op het metaal want dat was na behandeling bij Osram opgesloten in de ballon. In tegendeel, ik vraag me af of heetstoken de metaalglans van de spiegel niet zal aantasten. Goede raad is welkom. Mogelijk zijn er op dit forum nog mensen die bij de productie van buizen hebben gewerkt. In mijn schooltijd gingen we op studiebezoek in de buizenfabriek van MBLE in Brussel. Bij de productie van PCL86 buizen werd er aardig wat gegloeid. Die anodes zijn dofgrijs en blinken totaal niet.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum