sokkel losmaken (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 02.07.2020, 11:06 (1393 dagen geleden) @ Eduard

Misschien kan iemand van jullie me vertellen waarom de lamp moet worden heet gestookt voor of tijdens het vacuum pompen ?

Of dat werkelijk zo is betwijfel ik wel een beetje, als het glas te zacht is kun je de ballon niet vacuum pompen omdat het dan naar binnen trekt.
Het is natuurlijk wel zo dat je niet 1 bepaalde plek (te) sterk kunt verhitten omdat dan door de spanningen ter plaatse er breuk optreed.
Verder is het ook bekend dat het glas in die jaren nog niet van al te beste kwaliteit was (grotere intermoleculaire ruimte) bovendien kristalliseerde dit glas met de jaren waardoor het risico van uiteenvallen bestaat bij het verhitten.

Dit doet mij denken aan een uniek verhaal wat Henk Jesse van de E.A.F Jesse mij jaren geleden vertelde en wat ik jullie niet wil onthouden:
Destijds wilde het PTT museum (heet nu het museum voor communicatie dacht ik, als het nog bestaat), de zender nabouwen waarmee Jesse als een van de eerste in de jaren 20 van de vorige eeuw verbinding maakte met Amerika, en dus kwamen ze bij Jesse om informatie.
Een lade ging open en een pak met tekeningen kwam eruit, na wat gezoek bleek hij ook nog enkele onderdelen en zelfs de buis te bezitten welke hij toen gebruikt had.
De potten met reepjes aluminium en lood welke als voeding diende moesten ze zelf maar verzorgen vond hij.
Toen een poos later het geheel klaar was werd hij uitgenodigd om de zender in bedrijf te stellen.
Dat lukte aanvankelijk prima, maar helaas was het plezier was van korte duur, na 10 minuten gaf de buis de geest; de gloeidraad was onderbroken.
Geen probleem zei Jesse, kind aan huis bij veel laboratoria en fabrikanten vanwege alle door hem gebouwde speciale apparatuur, die laat ik wel even repareren en met de buis onder zijn arm toog hij naar het Kamerlingh Onnes laboratorium in Leiden, de glasblazer daar vertelde hem dat er zuurstof in de buis was gekomen vanwege het glas wat destijds gebruikt werd voor de fabricage van buizen (in feite gewoon vensterglas) en als hij daar de brander op zou zetten dan zou de buis uiteenvallen.
Er was wel een oplossing, de buis ca. 10 dagen in een oven uitgloeien waardoor het glas weer homogeen werd en daarna repareren, alleen die mogelijkheid ontbrak daar.
Hmnn, dan maar een telefoontje naar het Natlab van de bekende gloeilampen fabriek in Eindhoven.
Maar natuurlijk meneer Jesse, dat repareren wij wel even voor u en het museum was de reactie, echter eenmaal daar aangekomen vertelde de glasblazer precies het zelfde verhaal als eerder in het Kamerlingh Onnes.
Men had echter toegezegd, dus werd er een oven gereserveerd en 2 weken later had hij de buis met nieuwe gloeidraad weer in zijn bezit en kon de zender weer gecomplementeerd worden.
Met weemoed denk ik nog wel eens terug aan de vele interessante gesprekken die we destijds voerden, maar ja, niemand heeft het eeuwige leven, ook buizen niet. ;-)
Sommige forum postings waarvan ik denk dat ze mogelijk later nog wel eens interessant kunnen zijn bewaar ik daarom in een Word bestantje en dit was er 1 van. :-)
m.vr.gr.
Anton van den Oever
p.s. misschien ook wel een puntje om met de beste man te bespreken.;-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum