PYE type PTC110 (Techniek Radio/TV)

door Gaston Cools @, Halle (Vl. Brabant), 05.07.2020, 02:01 (1390 dagen geleden)

Hallo forum
Ondertussen reeds sinds enkele jaren bezit ik de sub onderwerp vermelde radiotelefoon.
En eindelijk heb ik tijd gevonden om dat ding terug in ere te herstellen.
Dit is dus een PYE type PTC110, bouwjaar 1948. (een marifoon 'avant la lettre')
Het toestel heeft twee (AM) golfbereiken:
530-1600 Khz (middengolf)
1530-3500 Khz (marineband)
en werkt op DC-12v batterijspanning.
Zender en ontvanger zijn twee gescheiden units, ieder met zijn eigen hoogspanningsvoeding.
De zender is kristalgestuurd (8 kanaals) en werkt met een dynamotor (12->415 volt), de ontvanger met een trilleromvormer (12->91 volt).
De buizenbezetting voor de zender is 6V6 (oscillator), 6SQ7 (voortrap modulator) en 2x QV05-25 (eindtrap modulator en HF-PA),
voor de ontvanger : DF91, DK91, DF91, DAF91 en DL92.
Al vlug bleek de trilleromvormer (met ingebrande contacten) en de gelijkrichter (koperoxide)defect te zijn. Aan de voedingskabel, die ooit naar de + en - van de batterij moest lopen zat een 220v netstekker... Eea zal ooit wel eens gevonkt hebben !!!
Voor de trilleromvormer heb ik als test en met dank aan Soundman2, het schemaatje met twee MJ3055's nagebouwd. Voor de gelijkrichter had ik nog 2 gerecupereerde OA201's liggen, die prima vervangers bleken te zijn... en na het obligate vervangen van enkele verdachte voedingselco's was er terug spanning, maar nog geen klank.
Bij inschakelen kwam er telkens heel even ruis die in de richting van de avr kringen kon wijzen. Na lang zoeken bleek het uiteindelijk de elco aan het schermrooster van de DL92 te zijn die bijna geen capaciteit meer had.
Na vervanging was er terug klank, zij het met veel ruis, geproduceerd door mijn test-omvormer. Inmiddels heb ik deze geruild voor een 'solid state unit' van de www.royalsignals.org.uk , Deze past prima in het toestel en is ook perfect ontstoord.
Zie onder http://www.royalsignals.org.uk/vibs/ en scroll door naar :
Comments made by those using our solid-state vibrator kits and Ready Made solid-state vibrators'
Met een langdraad antenne (30m) komen hier overdag, ten zuiden van Brussel, radio Caroline op 648 Khz en verschillende UK stations door. 's Avonds zijn uiteraard piraten tussen 1600 en 1700 khz te horen, zij het met fading evenals de 160 en 80 meterband amateurs. Het toestel heeft wel geen BFO waardoor deze stations onverstaanbaar blijven. (in 1948 was er immers nog geen sprake van enkelzijbandverkeer.) De gevoeligheid en de selectiviteit van dit ding mogen er wel zijn ! https://www.youtube.com/watch?v=8qQZH484etU
Het eerder klassieke zendergedeelte is een verhaal apart.
Eerst en vooral heb ik 'volgens het boekje' een antenne-dummyload (condensator van 200pf, 1000v, weerstand van 10 ohm en 'gloeilampje' (ik heb geen hittedraadamperemeter...) in serie) aan de antenne-uitgang verbonden.
De zendschakelaar in 'stand-by' deed de gloeidraden van de reeks zenderbuizen gloeien...
Die waren dus nog allen 'alive'.
Het relais dat de dynamotor start, deed vervolgens ook zijn werk en na bijregeling van de antennetrimmers bleek er een duidelijke 'draaggolf' aanwezig te zijn op zeven van de acht kanalen.
Een delikate poetsbeurt van het kristal voor dat 'defekte' kanaal bracht ook dit terug in orde.
De modulatie is voorlopig nog wel een onbekende.
Bij deze zender hoort immers een telefoon-handset (met zijn zgn Push To Talk-schakelaar), en die ontbrak bij het toestel.
Ik bezit inmiddels wel de 6-polige plug en een niet originele, van veel latere datum,'standaardhandset met ptt schakelaar' maar... de micro van deze handset is een koolmicrofoon en de aansluiting op de modulator voortrap gebeurt via de primaire van een lf-transfo. De volgende test zal dus zijn om de koolmicrofoon te ruilen voor een -op de primaire van die modulatietransfo passend- luidsprekertje dat dan als micro voldoende spanning kan leveren om de zender te sturen.

Hierna nog enkele foto's van :
[image]
het frontpaneeltje.
[image]
de 'homebrew' trilleromvormer.
[image]
de aanroepfrequenties voor de kuststations 'van toen'.
[image]
de kristallen'bank'.

Deze 'marifoon' zit in een metalen kast, waar bovenop de isolator voor de antennedoorvoer.
Deze kast kan een likje verf goed gebruiken,... dat zal dan wellicht de finale worden.
En misschien komt hij ooit nog eens terecht in het Navigo, het Visserijmuseum, hier in Oostduinkerke.

Vriendelijke groeten nog
Gaston - on4gco.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum