1 buis radio - troubles (Techniek Radio/TV)

door Thomas Van de Velde @, 08.07.2020, 19:46 (1359 dagen geleden) @ Laurens

Ja klopt volledig, bijna 100% zeker Belgische KG convertor om voor een MG/LG rechtuit ontvanger te gooien. Onderdelen zijn Belgisch, heb ooit een radio gerepareerd die hier ´bijhoorde´ en de chassis layout is echt exact hetzelfde. Dit is typisch Belgische kopie van Amerikaanse toestellen, waar men kleine, goedkope terugkoppelings-loze rechtuits bouwde, bijna altijd tweekringers. Dit soort ´Depressie Radios´ waren dikwijls gewoon een pentode mengbuis met een MF-trap/detector met terugkoppeling (zgn ´Short Superhet´), of goedkope tweekringer, in beide gevallen was die dingen op de KG werken echter onmogelijk. En altijd universeel toestellen, Amerikaanse 0,3A seriebuizen of Europese 0,2A seriebuizen (C-serie)... Daarom vind ik het beetje raar dat hier een AK1 inzit, maar goed.

Idee achter dit soort radios was het concept terugkoppeling wegwerken, zodat je de buren niet meer kon storen, en tegelijk toch nog genoeg prestaties overhouden om de naam ´omroepontvanger´ waardig te zijn. En in die tijd natuurlijk kon pochen over éénknops-bediening! Probleem is dat dit soort ontvangers zelfs al op het hoge eind vd MG band vrij onselectief word (selectiviteit/bandbreedte bij rechtuit-ontvangers word in Percent uitgedrukt, niet in Kilohertz) en je stabiliteitsproblemen krijgt ook (niet bij de Short Superhet). Dus om alsnog op hogere (KG) frequenties te kunnen werken, dit soort convertor. De simpele tweekringers waren goedkoop en simpel genoeg om na te maken in kleine ateliers, de énige schielding tussen beide afgestemde kringen is (net zoals hier) het chassis zelf + feit dat ze onder hoek van 90 graden tov mekaar staan. Schema voorzien door anderen zal wel grotendeels kloppen.

Ga dit ding echter niet in het stopcontact prikken of meteen aan een universeel toestel knopen, tenzij je een dode AK1 + goeie brand wil! De polariteit goed uitvissen van alles, en precieze schema uittekenen! Ik kwam al voor (onaangename) verrassingen te staan...

Mvg,
Thomas/ON4SPK

PS. Als ik ergens schema/type vind van bijbehorende soort radio, edit ik dit wel even.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum