pu element (Techniek Overig)

door Peter1952 @, 10.07.2020, 23:49 (1379 dagen geleden) @ Jeroen Visser

Sorry, maar dat is beslist niet waar. Een mono platenspeler kun je niet vergelijken met een zwart/wit t.v. Het kleuren t.v. systeem is bewust zo gemaakt dat je met een zwart/wit t.v. naar kleuruitzendingen kunt kijken. Er ontbreekt gewoon het kleurensignaal. Geldt ook voor F.M.-stereo ontvangst. Met een mono radio kun je ook naar stereo uitzendingen luisteren.
Bij de grammofoonplaat is het echter anders. Bij mono wordt de groef alleen horizontaal gemoduleerd, bij stereo wordt zowel horizontaal als verticaal gemoduleerd. Het pu element moet dus zowel de horizontale als de verticale groefbewegingen kunnen volgen. Mono elementen hebben een te kleine verticale compliantie om de verticale bewegingen te kunnen volgen. Mono elementen walsen a.h.w. over de stereo groef heen, waardoor de groef wordt beschadigd.
Bovendien is de stereo naald dunner dan de mono naald, de mono naald is 25 micron, de stereo naald 18 micron, soms nog dunner.

Er wordt vaak genoeg gewaarschuwd dat je stereo platen niet met een mono element mag afspelen. En komt er iemand even vertellen dat het wel kan....... Niet dus!

Het Seeburg element waar we het hier over hebben is een mono element en uitgerust met de originele naald ook totaal ongeschikt voor stereo platen. Later is er een andere naalddrager gekomen die zo is gemaakt dat de naald de verticale modulatie wel kan volgen. Maar ideaal is het niet. Heb zelf ook een mono Seeburg gehad waarbij stereo platen niet goed klonken.
Er is later een vervangingselement gekomen dat in feite een mono geschakeld stereo element is en daarmee zijn stereo platen volkomen veilig af te spelen.

En de kreet “ook mono afspeelbaar” op veel platen wil alleen zeggen dat het zodanig is opgenomen dat het mono ook goed klinkt, vaak ook als je maar één kanaal gebruikt. Je moet ze ten alle tijde met een stereo element afspelen. In de tijd dat die platen gemaakt zijn, waren bijna alle platenspelers met een stereo element uitgerust. Philips deed dat na een bepaalde tijd ook standaard.

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum