trafo wikkelen (Techniek Radio/TV)

door Ekkof @, 2930 Bagn Noorwegen, 12.07.2020, 20:43 (1356 dagen geleden)

Beste radio hobbyisten

Al een tijdje heb ik een Radiola 26 in mijn bezit, maar ik heb er geen goed voeding voor.
Voor een tijd terug zag ik een schema voor deze radio, welleswaar met een halvgelijder, maar daar hebben we het niet over
Voor deze voeding te maken is er een 230 V tarnsformator nodig van 2x 6 volt-3VA en 2x 24 volt -6VA, nou niet direct een gangbaar type trafo , dus zelf maken is een optie.
Toevallig had ik nog een trafo liggen alleen het blikpakket was er nog. De haspel waar de windingen op moeten was er ook niet meer.
Dus moest ik een haspel maken en dat kan met dun pap karton dat . bv. Gebruikt word in een verpakkings karton van bananen .
Knip het pap karton op een ruime maat dat bij de te wikkelen trafo past . en vierkant dus.
Voor de 2 zijkanten te maken neem 3 lagen met pap karton ,het kartong een beetje vochtig maken met water en smeer er houtlijm op , dan goed samen persen met klemmen en 2 uurtjes laten drogen .
Maak nu hetzelfde als genoend hierboven, maar dan met 2 lagen pap karton, deze 2 zullen later op elkaar gelijmt worden.
Voor de vierkante as in het midden van de haspel waar de wikkelingen op komen te liggen , eerst een houten mal maken waar je het karton van de te maken as omheen kunt wikkelen, neem een beetje ruime maat anders past de midden poot van de lamel er niet in !, dat gebeurde bij mij, nieuwe mal maken ,dus dubbel werk.
Snij een lang stuk pap karton dat ca 5 keer om de mal past . papkarton vochtig maken en houtlijm er op smeren maar niet op de eerste 4 kanten die tegen de mal aankomen, anders lijm je alles vast aan de mal. Goed om de mal rollen ,aandrukken / klemmen aan alle kanten !! ik gebruikte een bankschroef voor de 2 zijkanten en 2 houten plankjes en een schroefklem om de boven en onderkant samen te klemmen.
Snij in het karton met 3 lagen in het midden een vierkant gat waar de vierkante as net in past.
Leg het karton met de 2 lagen op het karton met 3 lagen en markeer met een potlood het vierkante gat op het karton met de 2 lagen.
Neem het 3 laags karton weg en trek een lijn van de ene hoek naar de de andere en snij met een mes door het karton heen, maak de snede iets groter dan het vierkant is want de 4 lipjes die er nu ontstaan moeten LATER omhoog gebogen worden, en de ,,vierkante as moet er dan doorheen kunnen passen, en er dan aan vast gelijmt worden., de as op passende lengte maken.
Lijm nu de 2 lagen op elkaar gat op gat ,met houtlijm en alles goed samen drukken ,gebruik de bankschroef met 2 plankjes. 2 uur laten drogen, de twee zijden zijn niet helemaal droog en het is nog mogelijk om de 4 lipjes omhoog te buigen, de vierkante as moet er nu net door kunnen.
Knip de zijkanten op de grote die bij de trafo past.
Lijm met velpon de vier lipjes aan de as vast en even laten drogen.

Het wikkelen was wel even spannend want hoeveel wikkelingen moest ik wikkelen aan de primære kant hebben en hoeveel aan de secundære kant om 6 en 24 volt te krijgen.?
Ik had alleen maar deze twee 0,25 en 0,6 mm koperdraad, dus
Aan de primære kant 1280 wikkelingen 0,25 mm voor 230 volt
Sec; 6 volt 35 wikkelingen 0,6 mm 2 X
Sec ; 24 volt 138 wikkelingen 0,6 mm 2 X
Met dank aan ; .jogis-roehrenbude.de/ voor de tabeller voor de trafo wikkelingen
Ik vond het leuk werk, en mischien breng ik iemand op een idee
Vriendelijke groeten EKKOF.

[image]
[image][image]
[image][image]

--
Fokke.A.Zomers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum