Spoel uit kanalenkiezer TX400/500/701, het vervolg (Gezocht)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 14.07.2020, 12:29 (23 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Hieronder het vervolg en de afloop van mijn zoektocht naar een spoeltje.

Van Jacques Hermans kreeg ik een spoeltje toegezegd, maar inmiddels was duidelijk dat de aanwezige spoel op de tuner al eens vervangen was en niet de juiste spoel was. Aan dat spoeltje kon Jacques mij helaas niet helpen.

Van Jac Janssen kreeg ik de wikkelgegevens van de originele spoel A3 123 81. En ik had natuurlijk een hele kist met spoelen om als donor te fungeren. Daarnaast had ik nog zo'n tuner liggen, dus ook nog eens de mogelijkheid om "af te kijken".

Dit is het juiste spoeltje uit een werkende tuner:

[image]

Links ervan ligt al een leeg en bruikbaar blikje om de zelfgewikkelde spoel in onder te brengen. Eerst heb ik een "donor lichaam" gezocht, in dit geval een middenfrequent spoel voor 10,7 MHz.

De kerntjes heb ik gangbaar gemaakt en het wikkeldraad verwijderd. Ook de klodders tin aan de aansluit pootjes met afgeknipte draden heb ik verwijderd. Daarna wikkeldraad gezocht van de juiste dikte en spoel 1 gewikkeld:

[image]

Dat viel mee, met wat geduld is dit goed te doen. De spoel heb ik gefixeerd met was die in grote brokken aan het oude spoeltje hing.

Daarna het tweede spoeltje:

[image]

Zelfde verhaal en ook klaar. Dan de controle; volgens de gegevens die ik had gekregen moet spoel S31 een waarde hebben van 3,4 microhenri. Bij een eerste meting klopte hier niets van, tot ik bedacht dat ik de spoel moest meten zonder kern. Kern eruit gedraaid en nogmaals gemeten:

[image]

Klopt perfect! Ook de andere spoel gecontroleerd (dit is een sperkring) en deze is keurig af te regelen op de juiste frequentie.

Dan nog even de zaak isoleren en voorkomen dat de spoelen te ver in het huis gedrukt kunnen worden:

[image]

Twee papieren strookjes om de spoel gewikkeld (precies zoals Philips dat ook had gedaan, dat was mooi te zien in het voorbeeld) en daarna alles in het huisje gemonteerd.

[image]

Tenslotte de spoel weer op de tuner gemonteerd en aangesloten. Bij een test werkt de tuner perfect. Wegens gebrek aan de rest van de televisie gaan beide tuners terug naar de eigenaar, die zal de zaak opnieuw moeten afregelen.

Tot zover het verhaal van de gezochte spoel. Ik ben benieuwd naar de werking van beide tuners als deze weer gemonteerd zijn....

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum