beker elco kiezen (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 18.07.2020, 21:30 (1377 dagen geleden) @ Peter1952

Op het internet dringt men er tegenwoordig op aan elco's na een aantal jaren altijd te vervangen. ("Electrolytic capacitors are very failure-prone and are usually replaced", bron o.m. Phil's Old Radio's). De gebruikte term hiervoor is "recapping".

Geen wonder dat de gemiddelde lezer zich hierover zorgen gaat maken. Even terug naar de vraag, een bekerelco van 16 uF blijkt 28 uF te meten. Veel elco's uit de jaren '50 hebben een tolerantie van -20% tot +80%, dus niets aan de hand. Zou ik denken.

Maar nee, deze elco wordt gesloopt en er moet dus iets nieuws in worden aangebracht. De vraag is nu "wat moet er in". Hierbij worden vaak ernstige fouten gemaakt, ik kan dit bevestigen omdat ik veel van dit soort reparaties onder ogen krijg. Zonder specificatie is de vraag "wat moet er in" m.i. niet te beantwoorden.

Als je bij bijvoorbeeld Reichelt kijkt is er genoeg van de goede merken te vinden.

Op deze website worden maar liefst 2.260 verschillende soorten gepolariseerde aluminium elco's aangeboden. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand die pas begint met het repareren van oude radio's direct is geholpen met zo'n uitbundige keuzemogelijkheid. Het probleem blijft dus "wat te kiezen", en dat gaat niet vanzelf. Je zal je er wat in moeten verdiepen.

Goede merken zijn (maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle elco's van zo'n merk geschikt zijn voor elk doel):

Rubycon
United Chemi-Con (or Nippon Chemi-Con)
Nichicon
Sanyo/Suncon
Panasonic
Hitachi
ELNA
Cornell Dubilier
Illinois Capacitor
Kemet Corporation
Vishay
EPCOS
Würth Elektronik

Altijd databladen raadplegen, ook bij merkelco's, want de merknaam zegt niet wat de specs zijn, het datablad wel.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum