beker elco kiezen (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 18.07.2020, 22:33 (1370 dagen geleden) @ Peter1952
Bewerkt door Maarten Bakker, 18.07.2020, 22:40

Druk maken om specificaties is nodig als de leverancier die er niet bijzet. Als je iets gewoon niet weet, kun je het op de goksiflots doen met een redelijke maar wisselende kans op succes of zeker weten dat het goed gaat. Ik kies liefst voor die laatste waar dat mogelijk is.

De oude elco's zijn bussen die zelfs voor huidige begrippen toch vrij stevige stromen aankunnen. Moderne elco's zijn miniatuurtypes die bijvoorbeeld simpelweg wat minder aankunnen en/of geoptimaliseerd zijn voor hogere frequenties. Verder had Philips de goede gewoonte om voor de service onderdelen te leveren die zwaar genoeg waren om onderdelen te vervangen die voor de massaproductie omwille van de kosten een maatje lichter gekozen waren op plaatsen waar dat kon. Het is dus niet per ongeluk dat dat ongezien goed ging en niet vanzelfsprekend dat dat tegenwoordig nog steeds ongezien goed gaat.

Uit de berekeningen van John Hupse blijkt dat de condensatoren die Jukeboxrevival waarschijnlijk levert hier ruim voldoen voor normaal gebruik. Maar waarom doen ze niet even de moeite om dat zelf aan te geven?

Ik denk dat wat je zegt: vroeger kocht je er een en dan was het wel goed, overeenkomt met de Needus-ervaring die ik al beschreef. In x procent van de gevallen is de toepassing anders en gaat het gewoon niet goed, en dan moet je als reparateur zelf maar zien uit te vinden waarom. Je zou dan kunnen denken "elco's van NA zijn slecht" (klopt waarschijnlijk), maar je kunt ook de specs vergelijken met andere die wel heel blijven.

Juist omdat elco's slijtdelen zijn en voor specifieke toepassingen worden gemaakt, de moderne toepassingen flink afwijken van de vroegere, en de site van revival de indruk wekt dat ze nogal een allegaartje van merken en types leveren (wat dus misschien iets minder het geval is dan op het eerste gezicht lijkt), blijf ik erbij dat ze gewoon merk, type en datasheet en/of belangrijkste gegevens erbij zouden kunnen zetten om discussie te voorkomen en hun klanten beter van dienst te zijn.

Nuance, dit geldt voor andere electronicazaken soms ook nog, zelfs voor mijn favoriete winkel om de hoek, Display (die hebben dan weer zo'n groot en divers assortiment ook uit opkoop dat er geen beginnen aan zal zijn). Het is zoals ik al schreef bovendien een heel oude gewoonte voor wat als "standaardonderdelen" beschouwd werd.

Het is ook meer bedoeld als waarschuwing om uit te kijken/na te vragen wat je in handen gestopt krijgt dan als reden om er niet te kopen. Zeg maar een 4-sterren review in plaats van en 5-sterren review.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum