werking pickup aansluiting B2X63U (Philetta) (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 19.07.2020, 10:58 (1377 dagen geleden) @ Ludo

Soundman bedankt! Leuke tip, die ga ik uitproberen, even zoeken waar ik dat trafootje kan bestellen. Ook al loopt het misschien op niets uit, lijkt me leuk om te proberen.

Mijn vraag is hier echter nog niet mee beantwoord; waarom zijn er 2 identieke massa aansluitingen bij deze pickup ingang?

Groeten,

Ludo

Heel eenvoudig. Er wordt onderscheid gemaakt tussen signaalvoerende draden en afscherming.
Het pick-up element wordt aangesloten met twee adertjes. Om die twee aders zit een afscherming om brom te voorkomen, De afscherming hoort eigenlijk aan het chassis van de radio en maakt geen deel uit van het audiocircuit.
Heel vaak wordt er in de pick-up al een verbinding gemaakt tussen de afscherming en een van de audio aders, maar dat is niet helemaal correct.

Bij deze radio moet je de afscherming zeker niet verbinden met het chassis.
Overigens zijn er toestellen met AC/DC voeding die geen scheidingscondensatoren hebben.
De pu aansluiting is dan normaal gesproken niet met de vingers bereikbaar en de pick-up, die meestal aanbevolen wordt door de fabrikant is dan helemaal van kunststof (althans de arm en de bedrading is daarin aanraakveilig opgeborgen.

In dit geval wordt de telefoon aangesloten op de twee buitenste pinnen van een zijde van de trafo. De radio komt aan de andere zijde. Je mag de condensatoren weglaten, maar dat is is in zoverre onveilig dat je een schok kunt krijgen van de pick-up aansluiting. Er zijn overigens aansluitbussen te koop die wel aanraakveilig zijn. Het trafootje moet je in een plastic kastje monteren en via een vast daarmee verbonden afgeschermd snoer en twee veilige banaanstekers met de radio verbinden.
Beter nog bouw je de trafo in de radio. De PU aansluiting wordt dan geheel losgekoppeld en verbonden met de uitgangskant van de trafo. De PU aansluiting is dan geheel spanningsvrij.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum