Opnames Nederland - NL Indië bewaard gebleven? (Algemeen)

door ruudtx @, 20.07.2020, 19:40 (1375 dagen geleden) @ Laurens

Ik ben ook een paar keer binnen bij R Kootwijk geweest. Dankzij Omroep Gelderland (ik mocht als enige presentator mee met het jaarlijkse uitstapje van de technici)
Inderdaad spectaculair.

Bellen was in de jaren 60 nog steeds duur over grote afstanden.

Rond 1961/62 overleed een van mijn oma's/ Die heb ik nooit bewust gezien want in 1956 gingen we naar Aruba, ik was toen 3 jaar.
Mijn vader overwoog nog naar Nederland te gaan, volstrekt onbetaalbaar in die tijd.
Dus bleef alleen bellen met Nederland over, iets dat we normaal nooit deden wegens de zeer hoge kosten. Maar toen even wel. Het gesprek moest worden aangevraagd. Alle gezinsleden mochten even met Oma spreken, echt heel kort, we snapten waarom. Van het gesprek herinner ik me niets, behalve de .....kortegolf fading, die ik als jochie herkende, we luisterden wel eens naar de Wereldomroep, ook via de korte golf.

Toen ik voor Omroep Gelderland werkte en ook voor O Flevoland, ging ik wel eens langs R Kootwijk, kijken naar de masten, op de MG hoorde je wat spannende piepjes.
Op eens bedacht ik dat de stem van mijn Oma dus via R Kootwijk naar Aruba werd gestuurd (of Curacao en dan via zeekabel naar Aruba, ik weet niet waar het zend ontvangststation van Landsradio, zoals dat op de Antillen heette, stond.)

Elke keer als ik daar in de buurt ben moet aan m'n Oma denken, nooit gezien, wel gehoord. Al was het peperduur.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum