beker elco kiezen (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 20.07.2020, 23:31 (1369 dagen geleden) @ PeterL

Hallo Peter
De eerste buffercondensator direct na de gelijkrichter heeft het in een toestel altijd het zwaarst te verduren, het bijladen geschiedt in een zeer korte tijd en het mag duidelijk zijn dat daar een hoge piekstroom bij hoort.
Kathodes van gelijkrichtbuizen hebben het zwaar, de temperatuur is vrij hoog vanwege het hoge gloeivermogen (10 W in dit geval) en je wilt niet dat er door te hoge pieken deeltjes van de kathode loskomen.
Om deze piekstroom een beetje binnen de perken te houden is voor de gelijkrichterbuis een minimale transformator weerstand (of beter gezegd de bron weerstand) voorgeschreven welke uiteraard weer per type buis verschilt. :-(
Die minimale weerstand wordt bepaalt door de gebruikte transformator en eventueel aanvullende weerstanden.
Ik heb er even kort naar gekeken en het schema van de Goblin erbij gepakt, het blijkt nu zo te zijn dat de U50 gelijkrichterbuis er origineel niet in thuis hoort, er hoort een 5Z4 in.
Het probleem is dat de transformator weerstand voor de 5Z4 ongeveer 50 Ω bedraagt en voor de U50 (bij 300V anode spanning) 390 Ω.
Dat houdt in dat je de eerste buffercondensator C16 in dit geval beter niet groter kunt kiezen.
Voor de U50 worden (in het originele datablad van Marconi althans en niet in het in elkaar geknutselde plaatje op RM org) geen maximale waarde van de buffercondensator gegeven, wel wordt er een maximale piekstroom vermeld.
Het is echt een zeer lastig te beoordelen hoe groot de stromen in jouw toestel zullen bedragen, maar zo even uit de dikke duim met 16 (15) μF als eerste en een smoorspoel tussen de beide buffercondensatoren denk ik dat het wel mee zal vallen.
Exacte waarden zijn echter zo niet te geven daarvoor zou er uitgebreid aan gemeten moeten worden.
Beter is het echter om de originele 5Z4 buis weer terug te plaatsen, dat heeft tevens als voordeel dat je dan de eerste buffercondensator tot zelfs 32 μF zou kunnen verhogen.
Ik hoop dat het een beetje duidelijk is geworden zo.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum