Voorkeur regelbare voeding ; Lineair of Switched ? ? (Algemeen)

door Eduard @, 22.07.2020, 22:28 (22 dagen geleden) @ Timo

Gezien de lage spanning en grote stroomsterkte zal je die voeding wellicht gebruiken als vervanger voor de gloeistroom accu in radio's uit de jaren 20 - 30. Op dat punt heb ik met een geschakelde voeding een negatieve ervaring.

Ik heb ooit geprobeerd een switching computervoeding aan te passen om 4V te leveren voor gloeidraden. Op zich is dat aanpassen gelukt. Ik heb zelfs zo'n voeding regelbaar gemaakt tussen 1,25V en 8V. Iemand stookt er nu een draad mee warm om piepschuim te snijden. De radiotoepassing was geen succes. De resten van de schakelfrequentie gaan via de direct verhitte gloeidraden recht de buizen in. Zelfs met flink nafilteren was mijn voeding niet bruikbaar voor radio. De harmonischen van de schakelfrequentie maken het luisteren geen pretje.

Moderne elektronica is vaak minder gevoelig voor dit soort storing. De geluidskaart van een pc wordt uit dezelfde soort voeding gevoed. Die schakelingen hebben veel minder last van kleine veranderingen van voedingsspanning. Daarom klinkt de geluidskaart van een pc best goed terwijl dezelfde voeding er niet in slaagt behoorlijk een antiek buizentoestel te laten werken.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum