Voorkeur regelbare voeding ; Lineair of Switched ? ? (Algemeen)

door Maarten Bakker @, Haarlem / Delft, 22.07.2020, 22:58 (22 dagen geleden) @ Timo
Bewerkt door Maarten Bakker, 22.07.2020, 23:23

Ik gebruik een Peaktech 6225A. 31V 5,1A switched met een lineaire naregeling. Dat werkt uitstekend en de bouwkwaliteit lijkt me over het algemeen best goed *). Alleen door een (exemplarisch neem ik aan) foutje werkt de encoder van de spanningsknop niet goed. Als je de spanning een stapje omlaag draait heb je een >50% kans dat hij een stapje omhoog gaat. Ik heb denk ik nog wel garantie maar het kan ook dat ik de encoder repareer of vervang zodat ik het apparaat niet langere tijd kwijt ben.

Als alternatief zou ik bij een latere inrichting van een definitieve werkplek nog voor een lineaire Philips kunnen gaan, omdat ik als liefhebber met het idee speel om een deel van de werkbank volledig uit te rusten met klassieke meetapparatuur van Philips (alles ouder dan het Fluketijdperk).

*) Best goed, maar ik weet nog niet alles. Ik heb op de gloeidraden van een indirect verhitte versterker die last had van brom via de eigen trafo, geen schakelgeluid kunnen horen. Ik heb hem alleen nog niet heel uitgebreid met radio's getest. Het kan natuurlijk best dat het primaire schakelende deel toch via een andere weg nog wat staat te stralen.

En omdat ik het ding hier naast me heb staan, maar even een kleine test.

Ingesteld op 6,3V heb ik onbelast een ~1kHz rimpel van minder dan 2mVtt exclusief gras en minder dan 5mVtt inclusief gras. Er zijn wel wat harmonischen, het hoogste dat ik zo op een simpele scope kan vinden is een uitslingering van rond 4MHz maar ook weer ruimschoots kleiner dan 5mV.

Ga ik belasten met zo'n 2,8A aan gloeidraden, dan is de rimpel duidelijk groter, de 1kHz rimpel gaat van een sinusachtig ding met wat gras, naar een vlakke zaagtand met een goed gevuld maar gelijkmatig gemaaid gazon. Blijft alsnog onder de 5mV.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum