Novak 491 in hout? (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 07.08.2020, 14:55 (50 dagen geleden)

Vanmorgen mocht ik mijn via Marktplaat gekochte Retro Radio, houten kast, mist achterplaat ophalen in het Gooi. Tussen mij en het Gooi ligt vooral bos en hei, vanmorgen was ik om 8 uur op de fiets gestapt en rond 1 uur was ik via lommerrijke omwegen weer terug, met radio. Aan fietsplezier had ik de aanschafprijs van 7,50 er al uit.

Door het plaatje op Marktplaats dacht ik dat het een Novak 491 (1959/60) was, die door een handige knutselaar netjes in een triplex kastje was gebouwd. Bijvoorbeeld na het sneuvelen van de oorspronkelijke bakelieten kast.

[image]

Nu het apparaat hier staat, denk ik toch eerder dat dit wel professioneel zo is gedaan. Misschien een ander type van Novak? Misschien een meubelmaker of werkplaats waar je je goedkope geperste kast kon laten ombouwen naar fraai hout? Verkoper was de achterwand kwijt (stond al in advertentie) dus zekerheid over het type heb ik nog niet. De Novak 491 lijkt erg op de 471, maar de ballastweerstand is in een andere richting gemonteerd.

Achterin is te zien dat ik maar snel de bak met nieuwe condensators te voorschijn mag halen. En de stofpoetsdoek. Maar goed, zo'n binnenwerkje repareren daar verwacht ik niet al te veel moeilijkheden mee.

[image]

Wat lastiger is het houtwerk, hier en daar zitten er lelijke scheuren in het fineer, op de bovenkant en een van de zijkanten. Ik denk dat ik het beste kan proberen, in de barsten houtlijm te smeren en dan dit fineer weer goed aan te drukken. Hopelijk krijg ik dan weer een mooi glad oppervlak wat er weer redelijk mooi uitziet.

[image]

Op de plaatjes van de Novak 491 is onder de afstemknop een bandschakelkruk te zien, die bij mijn toestel ontbreekt. Er is helemaal geen mogelijkheid de banden te schakelen van buiten, ik denk dat het bij dit model de bedoeling was dat je het toestel even zou uitkasten als je naar een andere band wilde luisteren. Het lijkt mij het mooist dit toch om te bouwen naar een van buitenaf bedienbare schakelkruk.
De Novak 491 heeft ook de pickup ingang die rechtstreeks aan het net ligt! Alleen te gebruiken met supergeïsoleerde pickup.

Concreet mijn vragen hierover:
1. Wie kent deze Novak 491 (of ander typenummer) met houten kast?
2. Tips om het fineer goed te krijgen?
3. Schakelkruk voor de Novak 491?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum