Novak 491 in hout? (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 08.08.2020, 13:23 (41 dagen geleden) @ Mick

het zou goed kunnen dat het kastje van massieve plankjes is gemaakt (dus geen triplex of multiplex). Als het fineer er met de houtnerf in dezelfde richting als het plankje op is gelijmd,

Ik heb het radiootje helemaal uit elkaar gehaald, dus chassis eruit, luidspreker eruit en de gril van de voorkant losgenomen. Het ziet er allemaal "semi-professioneel" uit. Het is net iets te mooi om te denken dat een knutselaar dit thuis heeft gedaan na het kapotgaan van een kast. Maar weer niet netjes genoeg voor een fabrikant als Novak om dit zo af te leveren. Het luidsprekergat is bv met de hand uitgefiguurzaagd, maar in het frontje zitten wel van die speciale bouten geplaatst waarmee je goed een luidspreker kunt vastzetten.
Daarom denk ik dat er een paar "handige jongens" bezig zijn geweest met een zaakje in het upgraden van kunststof toestellen naar hout. Ze hebben misschien een dozijn van die Novak 491s gekocht, die omgebouwd naar een houten kast, en dan als luxe uitvoering verkocht. Aan materiaal zit er misschien een paar gulden in, en het werk valt ook wel mee als je een paar dezelfde kastjes na elkaar maakt.
Zulke handige Harries kunnen natuurlijk best eens werken op manieren die niet in de boekjes van de professionele houtbewerkers staan.

Het valt me wel op dat de barsten alleen aan de bovenkant en de linkerzijkant zitten, de rechterzijkant is helemaal gaaf (en erg mooi)! Misschien dat de hitte van gelijkrichter, eindbuis en ballastweerstand het hout daar harder hebben laten werken. Was er toch maar een manier om de warmteontwikkeling in U-toestellen te beperken!

Ik vraag me dan nog wel af, wanneer de bandschakelkruk van mijn toestel is verdwenen. Een toestel wat drie banden op de schaal heeft, maar niet schakelbaar is, ziet er niet zo profi uit ook al heeft het een fraaie houten kast. Paste na de ombouw de schakelkruk er niet meer in? Of is het toestel later nog eens "gerepareerd" waarna men de kruk overbodig vond? Een of twee van de condensators zijn van een wat afwijkend model.
Jammer dat de achterwand, die mogelijk hints hierover bevat, verdwenen is.

Het lukt me helaas heel slecht om de kieren dicht te lijmen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum