beker elco waarden (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 21.08.2020, 11:02 (1338 dagen geleden) @ PeterL

bedoel je dan alleen een extra weerstand tussen de U78 en de elco plaatsen en dan de volle spanning er op?

Dat is inderdaad wat ik bedoelde. Bij het formeren van elco's (en ook bij het opstarten van lang ongebruikte radio's) is het beperken van de stroom belangrijker dan het beperken van de spanning.
Je bericht geeft niet genoeg informatie om je andere vragen te beantwoorden. Om welke radio gaat het? Is het een toestel met voedingstransformator (voor alleen wisselstroom) of eentje voor wissel en gelijkspanning?

Het is niet eens zeker dat het nodig is om de elco's te reformeren. De waarde 28/56 is inderdaad flink hoger dan de nominale 16/32, maar ligt net binnen de +80%. En elco's hebben vaak een tolerantie -50..+80%. De hogere capaciteit zal in ieder geval op de werking van de radio geen invloed hebben, een mogelijke lekkage wel.

Als je de radio voor het eerst gaat aanzetten, raad ik je aan dit via een serie-gloeilamp te doen (zijn die ouwe dingen ook nog ergens goed voor!). Gloeilampen zijn wonderbaarlijke apparaatjes die efficient electriciteit in warmte kunnen omzetten. En hun weerstand is in koude toestand circa 10x zo laag als bij de maximale stroom. Dat betekent dat als je een gloeilamp van 40W of 75W in serie zet met een radio die geen kortsluiting vertoont, de stroom laag blijft, de gloeilamp redelijk koud en de gloeilamp als serieweerstand weinig invloed heeft. Heeft je radio wel een sluiting, dan neemt de stroom toe, lampje wordt warm en begrenst de stroom (tot ruim 300mA bij die 75W lamp).
Kijk hier is een simpel 2-lamps voorzetapparaatje. Om het allemaal af te maken, heeft de gloeilamp ook nog een "lamp"-werking, dwz door licht te geven laat hij zien hoeveel energie hij verspilt. Kortom je begrijpt, voor verlichting een waardeloos apparaat, maar voor het opstarten van radio's een panacee.

En hoe lang blijft die weerstand er dan tussen of ga je hem dan regeneren?
En meet je hem dan constant?

Regenereren kan een paar uur duren als de elco lekt. Stel je sluit hem aan via een weerstand van 20k op een gelijkspanning van 200V en je meet de spanning op de elco. Een vrij lekke condensator heeft bv een lekweerstand van 20k. Samen met de serieweerstand vormt hij een spanningsdeler van 1:1 en je zult op de elco 100V zien staan. Er loopt dan een stroom van 5mA, die een warmte van 1/2 W in de elco opwekt.
Na een paar uur neemt de lekstroom af tot bv 1mA, de spanningsval over de serieweerstand is dan 20V en je meet over de elco 180V.
Uiteindelijk wil je een lekstroom van minder dan 1mA bij de werkspanning.

De twee secties van de elco zijn onderling via 1 a 2 kOhm verbonden en kun je hier als een eenheid beschouwen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum