Welk jaartal heeft Philips voor het eerst de Mosterd C geb (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 23.08.2020, 11:09 (1341 dagen geleden) @ Armand
Bewerkt door Maarten Bakker, 23.08.2020, 11:30

Om met het laatste te beginnen, mee eens, daarom denk ik dat die W mogelijk/waarschijnlijk iets anders betekent op discrete componenten. Ik zou productie binnen Nederland eerder ergens in de wijde omtrek van Eindhoven zoeken. Ik zal nog navraag doen bij iemand die het jubileumboek van Johan de Witt heeft, gewoon even voor de zekerheid. Als daar niets instaat, zal er geen productie zijn geweest.

Hoe heb je die telefoon op 1955 gedateerd, en is de condensator origineel? één van beide zal niet blijken te kloppen als ik het goed inschat. Wat staat er behalve de W als datumcode op de condensator en zijn er datumcodes elders in/op de telefoon? Er zou net zoiets aan de hand kunnen zijn als met de EL6401/02 die allicht in 1955 geïntroduceerd is maar waarvan ik exemplaren van 1961 ken met mosterd c's.

Ik schatte die 'nieuwe reeks' in als 'opvolger van de teerknollen', is taalkundig inderdaad ambigu maar bij gebrek aan oude reeks? Of kent iemand een voorloper van de mosterdcondensator (anders dan de groene mosterdcondensator)?

Overigens is dit alles niet negatief bedoeld, maar ik vind het over het algemeen makkelijker om tegenstrijdige informatie te zoeken dan bevestiging.

Ik ben op dit moment het meest benieuwd naar je telefoon om daar bevestiging of strijdigheden te vinden. Voor het onderzoek vanuit de componentenhoek wacht ik de uitkomst van Ger Fust nog even af. Hij is erg goed thuis in de componenten.

EDIT: ik zie dat de telefoon waarschijnlijk niet in jouw bezit is? Dan krijgen we daar misschien geen zekerheid over, maar ik schat de kans nog best groot in dat dat exemplaar niet in 1955 van de band rolde. Op http://www.matilo.eu/3-the-phones/1945-1960-late-bakelietperiode/heemaf-1955/ wordt als mogelijke laatste productiedatum bij HEEMAF/Philips 1962 gesuggereerd dus zou het me niet verbazen als MBLE ook nog productie had in de vroege jaren '60.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum