BBC 198 kHz Fluittoon (Techniek Radio/TV)

door humfred ⌂ @, Dubai, 28.08.2020, 09:40 (24 dagen geleden) @ Henk Waardenburg
Bewerkt door humfred, 28.08.2020, 09:54

De frequentie 198 kHz wordt in Engeland vanuit 3 standpunten op exact gelijke frequentie uitgezonden. Droitwich, Burghead en Westerglen.
Zo ontstaat in het ontvangstgebied een stabiele footprint die overal een goede ontvangst en gelijkmatige veldsterkte waarborgd.

Nu kan ik me voorstellen dat er buiten het ontvangstgebied faseverschillen ontstaan en in de detector van de ontvanger als fluittoon waarneembaar is. Daarom is de ontvangst in Enschede via websdr Twente waarschijnlijk vervormd.
Op de middengolf doen de Engelsen dat ook en is in Nederland als echo te horen.

Het zou ook kunnen zijn dat je in NL erg dicht in de buurt van een low power AM station woont en daarvan een harmonische met de 198 kHz een mengproduct (spiegeltje) doet ontstaan. Vanwege het 9 kHz raster lijkt het me echter onwaarschijnlijk.

Dan heb je eventueel storing van zoals ik dat noem: "welvaartsstoring". En dat kan van alles zijn zoals geschakelde voedingen, displays, computers, zonnepanelen en noem maar op.
Helaas is de AM ontvangst goed verziekt door deze (vooral) China rommel.

Dan als laatste mogelijkheid is dat er een draaggolf van een zender in de buurt van de MF doordringt. Dat kwam vroeger wel eens voor maar ik geloof dat tegenwoordig zoiets vrijwel uitgesloten kan worden. Je zou een MF filter afgestemd op de MF in de antenneleiding kunnen plaatsen. MF filter 221 heette zoiets van Amroh. Je ziet ze nog wel eens op Marktplaats voorbij komen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum