Novak 491 afronding (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 28.08.2020, 16:40 (21 dagen geleden)

Een paar weken geleden vroeg ik jullie advies over het houtwerk van een omgekiste Novak 491 radio. Met vocht, strijken en houtlijm is de golvende fineerlaag weer een beetje in bedwang gebracht.

[image]

Het is een grappig toestelletje, want dit werd eigenlijk geleverd in een bakelieten kast, maar is denk ik in handen gevallen van een paar handige jongens die radio's opwaardeerden met een paar houten plankjes.

Op het chassis heb ik een stuk of tien condensators vervangen, en de UCL82. Helaas waren er deze keer nogal wat problemen met de printplaat! Rond de UCL82 en UY85 was er serieuze verkoling:

[image]

Zo te zien was hier bij een eerdere reparatie al wat kool weggefreest, maar dit was niet genoeg. In het halfdonker kon je hier vonken zien overspringen tussen de diverse printbanen. Ik heb dit gerepareerd door twee banen van de print los te trekken en de verbindingen met geïsoleerde draden te maken.
De print was ook nog eens kromgetrokken en hierdoor waren op enkele plekken breukjes in de printsporen gekomen. Lastig te vinden, maar uiteindelijk gerepareerd door hier weer draadjes langs te solderen.

Het verbruik van zo'n radiootje ligt makkelijk een eind boven de 40W. Bij 230V heb je natuurlijk al de warmte van de ballastweerstand erbij. Maar door de hogere netspanning worden de gloeidraden nog wat extra heet zodat de anodespanning en de stromen door de buizen flink oplopen (zelfs na vervangen van de koppelcondensator).
Om verdere hittestress te verminderen, heb ik de voeding omgewerkt naar het "Sanshin-schema". Hierbij is de ballastweerstand vervangen door een condensator (van 1,5uF in dit geval) en wordt de anodespanning afgenomen over die condensator. Voordeel is dat je niet alleen de hitte van de ballastweerstand kwijt bent, maar ook draaien je buizen op een lagere anodespanning (zoals die zou zijn bij spelen op 110V, waar de radio ook voor gemaakt is).
Voordeel is ook, dat er geen stroompiek is bij inschakelen van de nog koude gloeidraden, dus je kunt vrij makkelijk een schaallampje plaatsen. In plaats van de defecte 6,3V/300mA heb ik een 24V/97mA lampje van allekabels.nl erin gezet, met een NTC weerstand parallel.

De pickup-ingang is hier een rechtstreekse verbinding met de volumepot, dus ook met het lichtnet! Niet aan denken dat iemand hier ooit MP3-spelertjes op aan gaat sluiten, snel weggehaald dit aansluitinkje.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum