Novak 491 afronding (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 28.08.2020, 16:40 (1554 dagen geleden)

Een paar weken geleden vroeg ik jullie advies over het houtwerk van een omgekiste Novak 491 radio. Met vocht, strijken en houtlijm is de golvende fineerlaag weer een beetje in bedwang gebracht.

[image]

Het is een grappig toestelletje, want dit werd eigenlijk geleverd in een bakelieten kast, maar is denk ik in handen gevallen van een paar handige jongens die radio's opwaardeerden met een paar houten plankjes.

Op het chassis heb ik een stuk of tien condensators vervangen, en de UCL82. Helaas waren er deze keer nogal wat problemen met de printplaat! Rond de UCL82 en UY85 was er serieuze verkoling:

[image]

Zo te zien was hier bij een eerdere reparatie al wat kool weggefreest, maar dit was niet genoeg. In het halfdonker kon je hier vonken zien overspringen tussen de diverse printbanen. Ik heb dit gerepareerd door twee banen van de print los te trekken en de verbindingen met geïsoleerde draden te maken.
De print was ook nog eens kromgetrokken en hierdoor waren op enkele plekken breukjes in de printsporen gekomen. Lastig te vinden, maar uiteindelijk gerepareerd door hier weer draadjes langs te solderen.

Het verbruik van zo'n radiootje ligt makkelijk een eind boven de 40W. Bij 230V heb je natuurlijk al de warmte van de ballastweerstand erbij. Maar door de hogere netspanning worden de gloeidraden nog wat extra heet zodat de anodespanning en de stromen door de buizen flink oplopen (zelfs na vervangen van de koppelcondensator).
Om verdere hittestress te verminderen, heb ik de voeding omgewerkt naar het "Sanshin-schema". Hierbij is de ballastweerstand vervangen door een condensator (van 1,5uF in dit geval) en wordt de anodespanning afgenomen over die condensator. Voordeel is dat je niet alleen de hitte van de ballastweerstand kwijt bent, maar ook draaien je buizen op een lagere anodespanning (zoals die zou zijn bij spelen op 110V, waar de radio ook voor gemaakt is).
Voordeel is ook, dat er geen stroompiek is bij inschakelen van de nog koude gloeidraden, dus je kunt vrij makkelijk een schaallampje plaatsen. In plaats van de defecte 6,3V/300mA heb ik een 24V/97mA lampje van allekabels.nl erin gezet, met een NTC weerstand parallel.

De pickup-ingang is hier een rechtstreekse verbinding met de volumepot, dus ook met het lichtnet! Niet aan denken dat iemand hier ooit MP3-spelertjes op aan gaat sluiten, snel weggehaald dit aansluitinkje.

Novak 491 afronding

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 30.08.2020, 08:24 (1552 dagen geleden) @ gerard

[image]
Zo ziet hij er origineel uit.staat in BE te koop voor 2 tientjes

Novak 491 afronding

door gerard ⌂ @, Zeist, 30.08.2020, 15:53 (1552 dagen geleden) @ Erwin goossens
Bewerkt door gerard, 30.08.2020, 16:10

Dank je wel voor die leuke foto; ik had eerder al een thumbnail van de Novak 491 gezien maar nog niet een zo duidelijke foto. Hij is van maart 2009 (of de camera is niet ingesteld) dus misschien inmiddels verkocht? De foto maakt me wel wat duidelijk.
De ingesprongen onderrand hebben de knutselaars blijkbaar overgenomen van de oorspronkelijke radio.

Ik had al eerder het idee dat de "ombouw" naar hout de radio niet bepaald goed had gedaan. Voor een deel omdat de warmteschade in het hout zat, het fineer bij de eind- en gelijkrichtbuis en serieweerstand was gebarsten. Maar ook de warmtestress aan de print kan verergerd zijn doordat de ombouwers onvoldoende rekening hielden met ventilatie; dit is een beetje een wilde gok want ik heb de achterwand er niet bij. Verder hadden de handige "heren" (waarschijnlijk, in die tijd) de afstemsnaar verkeerd omgelegd waardoor wijzer en knop tegen elkaar in gingen.

Op jouw foto kan ik eigenlijk de knopjes pas goed zien. De donkere knoppen passen natuurlijk prima bij een donker bakelieten kast. Maar bij het hout passen ze niet, dus zijn denk ik de knoppen vervangen voor de blanke knoppen die ik er bij had gekregen. Bij die knoppen was er geen plek meer voor de bandschakelkruk! Dus die heb ik er ook niet bij, bij mijn exemplaar is de radio een pure MG radio geworden. Wel met LG en KG op de schaal maar zonder knop om daarvoor te kiezen. Schakelaar en spoelen zitten er binnen gewoon in! Ik denk dat deze "amputatie" van de mogelijkheden van de radio ook bij de ombouw naar hout heeft plaatsgevonden.

Kortom, als je ooit een houten radio wilt, koop er dan eentje die door de fabrikant als hout bedoeld was, en niet eentje die op een zoldertje door een paar scholieren in een houten jasje is gestopt!

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum