Novak 491 afronding (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 30.08.2020, 15:53 (22 dagen geleden) @ Erwin goossens
Bewerkt door gerard, 30.08.2020, 16:10

Dank je wel voor die leuke foto; ik had eerder al een thumbnail van de Novak 491 gezien maar nog niet een zo duidelijke foto. Hij is van maart 2009 (of de camera is niet ingesteld) dus misschien inmiddels verkocht? De foto maakt me wel wat duidelijk.
De ingesprongen onderrand hebben de knutselaars blijkbaar overgenomen van de oorspronkelijke radio.

Ik had al eerder het idee dat de "ombouw" naar hout de radio niet bepaald goed had gedaan. Voor een deel omdat de warmteschade in het hout zat, het fineer bij de eind- en gelijkrichtbuis en serieweerstand was gebarsten. Maar ook de warmtestress aan de print kan verergerd zijn doordat de ombouwers onvoldoende rekening hielden met ventilatie; dit is een beetje een wilde gok want ik heb de achterwand er niet bij. Verder hadden de handige "heren" (waarschijnlijk, in die tijd) de afstemsnaar verkeerd omgelegd waardoor wijzer en knop tegen elkaar in gingen.

Op jouw foto kan ik eigenlijk de knopjes pas goed zien. De donkere knoppen passen natuurlijk prima bij een donker bakelieten kast. Maar bij het hout passen ze niet, dus zijn denk ik de knoppen vervangen voor de blanke knoppen die ik er bij had gekregen. Bij die knoppen was er geen plek meer voor de bandschakelkruk! Dus die heb ik er ook niet bij, bij mijn exemplaar is de radio een pure MG radio geworden. Wel met LG en KG op de schaal maar zonder knop om daarvoor te kiezen. Schakelaar en spoelen zitten er binnen gewoon in! Ik denk dat deze "amputatie" van de mogelijkheden van de radio ook bij de ombouw naar hout heeft plaatsgevonden.

Kortom, als je ooit een houten radio wilt, koop er dan eentje die door de fabrikant als hout bedoeld was, en niet eentje die op een zoldertje door een paar scholieren in een houten jasje is gestopt!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum