Buisvoet RCA 6GT5 (Gezocht)

door Ger Fust ⌂ @, Monnickendam, 06.09.2020, 17:10 (17 dagen geleden) @ Anjer
Bewerkt door Ger Fust, 06.09.2020, 17:29

De getoonde buishouder is voor 99,9% zeker een Russische buishouder voor een Russische 6P45S (6Pi45C) welke gelijk is aan een EL509 (EL519), dus Magnoval B9D, en GEEN Novar B9E!
Voor zover mij bekend hebben de Russen nooit buizen gehad met Novar voeten.
Helaas worden Novar en Magnoval buishouders door veel handelaren door elkaar verkocht, dus oppassen!

Mijn eerdere reactie was niet correct, is was op het verkeerde spoor gezet door de genoemde 0,9 mm. Waar komt die maat vandaan?
Ik wist dat ik een aantal jaren geleden eens wat onderzoek had gedaan naar de juiste maten van een aantal veel voorkomende buizen, maar kon dat niet direct terugvinden.
Maar hier is het:
Het lukt mij helaas niet de door mij gewenste tabel hier te plaatsen, daarom een kleine selectie:

Noval - 9-pens - B9A - 1,016 mm - IEC 67-I-12a
Novar - 9-pens - B9E - 1,02 mm -
Magnoval - 9-pens - B9D - 1,27 mm - IEC 67-I-36a

Sommige maten lijken erg vreemd, maar dat komt omdat het oorspronkelijk Inch-maten zijn met 3 cijfers achter de komma, die zijn omgerekend naar mm-maten. Die omgerekende maat kan per opgave verschillen, afhankelijk van hoe ze zijn afgerond.

Om te kijken of de contacten van een Noval of Novar buishouder voldoende klemmen, gebruik ik de gladde achterkant van een 1,0 mm boortje. Dat steek ik afwisselend in alle contacten van de buishouder, bij alle contacten moet zowel bij het insteken als bij het eruit trekken een duidelijke weerstand te voelen zijn. Zo niet kunnen de contacten met een stevige stopnaald of een dunne priem wat bij gebogen worden.

Bovenstaande handelwijze pas ik ook altijd toe bij Chinese buishouders, aan gezien deze minder betrouwbaar zijn wat de contacten betreft. Chinese buishouders zijn te herkennen aan hun helder witte glimmende oppervlak.
Russische buishouders zijn minder wit en hebben een ruwer oppervlak, zoals op de foto van Banzaimusic. Bovendien hebben de Russische buishouders betere contacten. (hogere contactdruk).
Ze waren bijna altijd bedoeld voor Militaire doeleinden, dus moesten betrouwbaar zijn.

Ger

--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum