Welk jaartal heeft Philips voor het eerst de Mosterd C geb (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 06.09.2020, 23:33 (1326 dagen geleden) @ Ger Fust
Bewerkt door Maarten Bakker, 07.09.2020, 00:04

Dan nog iets over de plaatsen waar de condensatoren in de loop der jaren zijn geproduceerd.
Dergelijk codes; B, S, V en P zien we ook terug in PVM (of PMV) lijsten die op het Web zijn te vinden over elektronenbuizen fabricage:
B= Mullard, Blackburn
D= Valvo, Hamburg
S= Lampara, Barcelona
V= Bharat Electronics, India
P= Philips, Buenos Aires
W= ??
Ik kan mij niet goed voorstellen dat Philips voor buizen een andere fabriekscode toepaste dan voor condensatoren.

Die kans lijkt me toch best groot. Electronenbuizen/halfgeleiders vielen tot 1965 zelfs onder een eigen HIG, dus hadden geen coordinatie op intern niveau met de HIG ICOMA waar de mosterd gehaald werd. Verder zijn voor bijvoorbeeld halfgeleiders ook niet de oude letters van de buizen gebruikt (wel in prototypes van buizen en halfgeleiders en maskerversies van IC's, daar ken ik de letters M voor Mullard, N voor Philips Nederland en V voor Valvo - dus een geheel andere set letters!).

Het zou ook niet practisch zijn, want de fabrieken overlapten elkaar helemaal niet en de fabrieksverantwoordelijken (Mullard, Valvo, etc) maar gedeeltelijk. Het gebruik van dezelfde letters zou dus een niet helemaal toevallig toeval kunnen zijn. Dus op die plaatsen waar het toevalig uitkwam. Ook kan meespelen dat men wat meer afstapte van een enkele letter voor alles wat onder 1 verantwoordelijke tak viel, naar een letter per fysieke fabriek. Dat is tenminste een soort trend die in sommige toewijzingen van letters wel duidelijk is. Hier dus onbekend.

Wat is precies de bron van het gebruik van bovenstaande letters en heb je ze zelf kunnen verifieeren?

Ik zeg dus niet dat ze niet zullen kloppen voor zover ze bekend zijn, ik heb zelf meen ik ook wel eens een B gezien in een Engels product. Ik vermoed vooral dat er een kans is dat je het niet op die manier door kunt trekken voor de onbekende letters.

Heel toevallig las ik vanmiddag ergens op een site; dat iemand in Zwolle bij een Philips condensator fabriek had gewerkt. Ik weet niet in welk jaar.

Zwolle maakte denk ik alleen elco's. Mogelijk kan iemand dat nog bevestigen of weerleggen.

Overigens was het op een gegeven moment, ergens in de jaren '70 denk ik, gebruikelijk om op de verpakkingen de normale volgens de gestandaardiseerde site codes/origin letters, tweeletterige codes te stempelen. Deze kwamen (toen of later) ook terug op de onderdelen zelf als dat paste. De letters HQ waren voor Roeselare (terwijl MBLE voor al zijn eigen fabrieken MB gebruikte) en de letters HP voor Zwolle. De elcofabriek in Klagenfurt kreeg de letters KO en zo zullen er nog wel een paar geweest zijn. Dat is het lettersysteem waarin de W voor Dordrecht staat, maar ik denk niet dat daar ooit massaal componenten gemaakt zijn.

Als je componenten uit de jaren '60 en '70 in de originele fabrieksverpakking hebt, zou je eens kunnen kijken welke letters er op de doossticker staan en welke opdruk op het component daarmee overeenkomt. Als we geluk hebben is er een bruikbare overgangstijd geweest.

Tenslotte is er nog een truukje om bij onbekende letters op de doossticker het land van herkomst te achterhalen. Er staat vanaf een bepaald moment een landcode op die uit een letter en 3 cijfers bestaat. Dat is ook weer een gestandaardiseerd systeem, waarin de landen alfabetisch worden genummerd (Taiwan staat onder de F, maar dat klopt).


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum