Een Uutje om U tegen te zeggen (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 15.09.2020, 11:28 (7 dagen geleden)
Bewerkt door gerard, 15.09.2020, 12:07

Een paar weken geleden heb ik een reuzen-uutje gekocht, de Philips BX645U. Dit is een tropentoestel met 6 banden, afstemoog en RF-voortrap, dus 7 buizen. Met 55cm breedte niet de allergrootste U, want de BX680U (57cm) en de B7X77U (60cm) zijn breder.

De oma van de verkoper had deze ooit nieuw gekocht. Het was in de familie niet bekend dat oma ooit in het buitenland had gewoond of daar naar verlangde, misschien was dit emigranten-toestel gewoon een leuke aanbieding toen.
Op diverse afbeeldingen van dit toestel zie ik een houtstructuurprint over de voorkant van de kast (die van bakeliet is). Maar mijn toestel is gewoon van ongeprint bakeliet. Waren er meerdereversies of moet ik aannemen dat oma alle verf er netjes afgepoetst heeft?

Na het vervangen van alle verlopen of lekke papiercondensators (eigenlijk alle) speelt het apparaat fantastisch! Condensators naar aanraakbare delen (antenne, pickup, bodemplaat, etc) zijn vervangen door twee X1/Y2-condensators in serie.

Er zijn hier twee "Golden Oldies" stations in de buurt, ook nog op bijna gelijke frequentie zodat ik de afstemwijzer maar 12mm hoef te verdraaien van de een naar de ander. Er zit een vrij zwaar basgeluid in (luidspreker AD3800). Gisteravond ontving ik ook het (legale!) Nederlandse kortegolfstation de Piepzender op 3920kHz, ook weer met muziek, en eerder al Mystery21 op 4700kHz. En piraten in de 180m-band, nog meer Hollandse meezingmuziek.

Je hoeft er in principe niets aan te doen dat de netspanning nu 230V is ipv 220, want dit valt binnen de tolerantie. Toch heb ik ervoor gekozen om de schaallampjes van 19V te vervangen door lampjes van 24V; de extra 10V wordt dus omgezet in meer licht. De lampjes van 24V/97mA kon ik krijgen bij allekabels.nl.

Middengolf, Tropenband, vier korte golven, fijnafstemming, toonregeling, alles werkt perfect!

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum