Een Uutje om U tegen te zeggen (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 15.09.2020, 19:25 (7 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Overigens klopt het bijna niet dat de extra 10V in licht wordt omgezet; het wordt bijna allemaal in warmte omgezet door de lampjes. Kijk wel uit dat er geen schade optreedt zoals een vervormde plastic schaal.

Dat is een valide punt. Natuurlijk heb je in elk lampje iets meer warmte, namelijk nominaal een halve Watt per lampje meer. De radio als geheel neemt door deze vervanging flink minder energie op.
Het is natuurlijk allemaal ontworpen om bij 220V ongeveer 100mA te trekken en bij 230V zal de stroom dus iets groter zijn. Met mijn 24V lampjes kom je weer op 100mA bij 230V uit, de stroom in de gloeiketen is dus lager en daarmee het vermogen ook.
Als met de originele lampjes het totale vermogen in de gloeiketen hoger wordt, betekent dit dat de gloeidraden ook heter worden opgestookt. De buizen gaan daardoor allemaal wat meer stroom trekken, en de gelijkrichtbuis wordt ook hoger opgestookt zodat B+ hoger wordt. Dus, behalve het extra vermogen in de gloeiketen, gaat er ook extra vermogen in de anodevoeding zitten.

Diverse keren heb ik dit met metingen bevestigd gezien, door met de Wattmeter te meten aan "onderstookte" en "overstookte" radio's.
De BX645U heeft nominaal een opgenomen vermogen van 50W. Mijn toestel zit flink lager, ik denk vooral omdat de eindbuis versleten is (meet 50%), namelijk verbruikt 37W.
Maar ik ben begonnen met een 40W gloeilamp in serie. Die licht dan iets op, de radio speelt er prima op en de totale vermogensopname is dan 21W!

Het totaal van 37W zit behoorlijk onder het nominale, en in de ruime kast verwacht ik er geen problemen mee. Ik denk ook dat de plaatselijke extra warmte bij de lampjes geen probleem geeft.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum