Een Uutje om U tegen te zeggen (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 15.09.2020, 19:41 (7 dagen geleden) @ ruudtx

Altijd leuk om een radio te zien waar je zendertje op beluisterd wordt.

Ruud, je weet ik heb vijf jaar terug een radio gebouwd vrijwel speciaal om naar jou te luisteren! Je kunt dus wel zeggen een echte Paradijsradio. (Ik heb er nu even een schakelend voedinkje in zitten omdat ik hem vooral voor DAB+ gebruik.)

En benieuwd hoe het precies klinkt, we zenden wat meer hoog uit dan gebruikelijk.

Misschien moet je even komen luisteren dan....
Dat hoog, inderdaad, het viel me al op dat de ideale stand van de toonregelknop bij Paradijs iets lager is dan bij je conculega Fidelio.

Is in het oog de carrier shift te zien (signaal varieert wat)

Nog niet op gelet....
Mijn radio heeft trouwens een oog-prothese. Misschien goed om te melden want mensen die de prijzen van de UM4 hebben gezien en het licht uit mijn oog, zouden anders in foute verleidingen kunnen worden gebracht.
Niet alles aan de radio werkt perfect, het oog (UM4) wat erin zit is namelijk zo dood als een pier. Nou vind ik een oog altijd gappig, maar nauwelijks zinvol. Ja, leuk als je als dove een radio kunt afstemmen... alleen daar heb je dan zelf zo weinig lol van.
Ik weet dat je een UM4 nog kunt kopen, maar het bedrag wat ik tot nu toe aan de radio heb uitgegeven (ca 25 euro) zou dan worden verdubbeld of verdrievoudigd.

Gezien het serieschakelen van gloeidraden moet je zo'n lui oog natuurlijk wel laten zitten (of de gloeidraad vervangen door een weerstand, of gewoon kortsluiten kan ook). Rond de voorrand heb ik iets van de rode verf afgekrabd en daar vier groene LEDs gemonteerd. Die zijn opgenomen in de anodeleiding van de UBF80:

[image]

De verschillende parallelweerstanden zorgen ervoor dat elke LED een eigen "gevoeligheid" heeft, dus bij een andere stroom afslaat. Waar een UM4 een vacuum spanningsindator is, heb ik dus een halfgeleider stroomindicator, die is aangestuurd via de spanningsgestuurde stroombron UBF80. Ingewikkelder dan dit kan ik het niet zeggen, wat wel leuk is, is dat de indicatie uiterst gevoelig en nauwkeurig is! Misschien heb je met een vacuum-oog wel eens geprobeerd, echt stil af te stemmen. Volume pot op nul draaien, afstemmen op smalste schaduwstreep en dan luisteren. Ik heb daarbij zelf gemerkt, dat het minimum in de schaduwstreep best lastig te vinden is omdat de beweging rond het minimum uiterst gering is.
De LED oog-prothese indiceert niet met de breedte van schaduw maar in helderheid van licht. Als ik de volumepot op nul draai, kan ik op de schaal naar de bekende plekken van Paradijs of Fidelio draaien, ik zoek in mijn oog het duisterste punt op, en bij opdraaien van volume ben ik perfect afgestemd!

Kijk, wel wisseling van helderheid maar geen schaduwstreep:

[image]

Radio Paradijs 1467.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum