terpentine en terpentine (Techniek Overig)

door Laurens @, Zaandam, 17.09.2020, 14:28 (1315 dagen geleden) @ pa3dsc

Als er 'eco' op staat, dan is het een meestal een vervangend product dat maar in beperkte mate de gezochte functionaliteit heeft.
Mensen gebruiken terpentine het vaakst om kwasten schoon te maken en om verfvlekken van nog niet helemaal gedroogde verf weg te krijgen. Daar voldoet het voor.

Het heeft zowel met het milieu, als met brandveiligheid te maken. De eco terpentine is van minder vluchtige olie gemaakt, waardoor bij brand de brand minder snel zal verspreiden. Vergelijk het maar met een benzinebrand en een dieselbrand. Beide branden zeer goed, maar de benzine is veel makkelijker te ontsteken met een klein vonkje of vlammetje.

Voor dergelijke materialen zijn er strenge eisen. Is het je ooit opgevallen dat pur-schuim en de spuitlakken in aparte kast staan? Dat is omdat die dus ook erg vluchtige stoffen bevatten. Op een gegeven moment gingen de alarmbellen ook rinkelen, omdat er teveel hooggeconcentreerde ruiten-ontdooier in de winkel dreigde te komen staan, als ik het mij nog goed herinner.
Een paar duizend liter petroleum voor de kachel is dan weer geen probleem. Alcohol verdampt gemakkelijk, petroleum verdampt niet zomaar.

De 'reinigingsthinner' is ook geen thinner, maar een stofje dat gebruikt kan worden om kwasten en schilderwerk te reinigen - maar beslist niet om verf te verdunnen.

Thinner is zeer lastig te verkrijgen. Achter de toonbank hadden we nog een ouwe jerrycan met 'echte' thinner, die xyleen en tolueen bevat. Zeer ongezonde stofjes bij regelmatige blootstelling. Maar uiteraard wel bijzonder effectief. Maar die is uiteindelijk ook opgedoekt tijdens een of andere grote opruimbeurt.

Vorig jaar zag ik nog 'echte' thinner bij de Gamma staan. Wil je dus nog een fles, kijk daar dan even en let goed op het etiket.

Ook in het ijzerwarenzaakje in Osdorp, aan een van de wegen waar de trams door rijden nabij het winkelcentrum, had nog een assortiment aan zeer nuttige doch bij regelmatige blootstelling ongezonde stofjes zoals tri of tetra, thinner en dat soort spul.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum