Een Uutje om U tegen te zeggen (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 21.09.2020, 17:14 (34 dagen geleden) @ Pieter de Kock

Ik heb de verwante model BX645A reeds hier gezien. Het ziet er identisch uit maar... heeft drukknoppen voor omschakelen van de golfbanden.

Dat lichtspel is hier in Nederland ook wel bekend, het zit bijvoorbeeld ook in de BX998A, een echte topradio. Het is een leuk gezicht om al die lampjes achter elkaar te zien oplichten.
Verder wordt er vaak over gezegd, dat het een beetje protserige en overbodige luxe is. Het bandschakelmechanisme is ook vrij vaak kapot of ontregeld. Ik heb zelf zo'n BX998A gehad, inderdaad was daarbij ook die motor ontregeld en had kortsluiting, maar ik heb dat toen wel in orde gekregen en ik vond de lampjes erg mooi!

Raar dat deze electromechanische spul bij de U-type ontbreekt.

De bandschakelaar wordt gedreven door een 6,3V wisselstroommotor die op de gloeiwikkeling is aangesloten. In een U-toestel kun je dat niet zo makkelijk aan het werk krijgen wegens de afwezigheid van spanning voor de motor. Dus ja, dat wordt de handen uit de mouwen en zelf aan de bandschakelaar draaien!

Indien je interesse hebt kan ik de servicedoc van de A opsturen,

Die heb ik hier al van de NVHR website.

Leuk om op te merken dat er al vier noval-buizen inzitten, terwijl in het U-type maar 1 noval buis zit, de UBF80. De overgang van Rimlock (8-pin buizen de "40"-serie) naar Noval (9-pins, de "80"-serie) was in de U-wereld een paar jaar later dan in de E-wereld.

Handig natuurlijk dat de BX645A ook een ferriet-antenne heeft voor MiddenGolf. Bij de U versie moet je altijd met een draadantenne werken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum