B7X44A, bromt, ratelt en knalt op AM. Meer informatie (Techniek Radio/TV)

door verdicom ⌂ @, Maarssen, 01.01.2009, 17:35 (5617 dagen geleden) @ verdicom

Allen die hebben gereageerd ben ik zeer erkentelijk. Op deze manier komen we er altijd uit.
We zijn nu een dag verder en daarom ter aanvulling wat ik nog meer heb geconstateerd.

De radio is aangesloten op een Variac. Verder staat het toestel al standaard ingeschakeld op de AM, welk golfbereik maakt niets uit. Alle schakelaars op het bovenblok op uit. De gelijkspanningen op de voedingselco's zijn practisch nul. Aan/Uit-schakelaar op aan, volume een paar stapjes.
Variac opdraaien naar 140/150V. Stop.
Het duurt even, maar dan komen zenders door. Alles in orde dus.
Zo'n 10/15 sec. later komt opkomend brom uit de luidsprekers. Met het indrukken van de Stereo-expanderschakelaar verdwijnt deze weer. Terug, en ook de brom is weer terug, en schakelaarstand afhankelijk is deze er of weer niet. Na zo'n 15 sec. blijft de brom aanwezig bij welke stand van de schakelaar ook.

Het lijkt me dat het probleem moet worden gezocht in het circuit van de nagalm en de Stereo expander, dus bij de ECC83. Een ladende C?
Als ik het schema bekijk blijkt er in de omgeving toch wat geschakeld te worden voor de FM/AM. Schakelaar VII.

De printplaten van de eindversterkers staan ver de golfbereikschakelaars. Een direct mechanisch contact is er niet. Verbuigen is dus niet mogelijk. Bovendien lossen deze schakelaars heel licht. L en R hebben een eigen printplaat, en de herrie komt uit beide speakers.

De opmerking van Jampie over de C's op de uitgangstrafo's blijft me ook bezig houden. Gelijk met dit toestel kreeg ik ook een B7X14A. Daar zitten ze nog wel op. Overzetten ga ik ook proberen. Niet geschoten is immers altijd mis.

Voor meer adviezen houd ik altijd aanbevolen. Als de fout gevonden wordt zal ik dit zeker op het forum publiceren.

Mijn dank aan iedereen.
Han Bakker


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum