Ekco M23 AC (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 12.10.2020, 14:59 (14 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Een PT41 is een eindbuis met maximale anode dissipatie van 7,5 W, een oscillator triode ala PC86 zal het op deze plek niet lang volhouden.

Je hoeft natuurlijk niet per se evenveel hitte de PC86 in te sturen als de oorspronkelijke buis kreeg. De C443 heeft output 3W, met de PC86 haal je hoogstens 1W maar dat is meestal ook wel genoeg. Door de C443 loopt 20mA, door de vervanger PC86 maar 10 tot 12 mA.

In mijn schakeling staat er 170V op de anode, de stroom is ongeveer 11mA dus dissipatie krap 2W, blijft net onder het max van 2,2W voor de PC86 anode-dissipatie.
Ook de docu van de Ekco M23 meldt een plaatspanning van 170V en 15mA voor de eindbuis.

Ondertussen heb ik dat slijtverhaal ook wel opgevangen. Op de NVHR-beurs (ja dat waren nog eens tijden....) heb ik vier van die pitjes meegenomen voor 2 euro pst. Hoevaak gebruik je een toestel als dit, ik zet 'm ongeveer eens per maand een kwartiertje aan, dus kan met de buisjes die ik heb nog makkelijk de honderdste verjaardag van deze Erres halen. Niks marteling, gewoon lekker relaxt wonen in een warme droge radio en zo nu en dan een kwartiertje werken ruim binnen je fabrieksspecificatie.

Ik ken deze noodoplossing wel, maar in de meeste toestellen is het een marteling voor het buisje.
De Russische buis 4П1Л (4P1L) welke een maximale kathode stroom van 50 mA kan leveren is een stuk beter voor dit doel in te zetten. Is tevens een penthode.
Omdat het geen specifieke audio buis is zijn ze met een beetje googelen voor een klein prijsje te vinden.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum