info AVO CT160 (Gezocht)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 13.10.2020, 16:18 (9 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door Ron Kremer, 13.10.2020, 17:09

Klopt ik zag het bij testen van de 6080
Ik meette 3 buizen rond de 50mA.
Ook een nieuwe. Moet 100mA zijn
Zag dat jouw opmerking 50%=100%.
Vreemd dat de MK4 de buis niet goed kan meten.

Dat is niet zo vreemd, triodes met lage Ri meten gaat niet goed op een AVO omdat de inwendige weerstand van voeding en meetcircuit groot is t.o.v. de Ri van de te meten buis.
Ik heb er wel eens aan gerekend en meen me te herinneren dat je op ongeveer 200 Ohm weerstand voor het meetcircuit in de anode uitkomt en dat is erg veel t.o.v. de Ri van 300 Ohm die een 6080 ongeveer heeft.
Bij buizen als een AD1, 300B etc. gaat het ook nog niet goed hoewel de Ri daarvan met ca. 700 à 750 Ohm al een flink stuk hoger is dan van een 6080.

Instelling Va=100 g1=-30 geeft datasheet toch ook echt 100mA aan. Raar.

Dat is niet zo raar, die gegevens uit het datasheet kloppen maar dat is bij een voedings- en meetcircuit de praktisch ideaal zijn, dus een Ri die de 0 Ohm benadert.

AVO's meten met wisselspanning, uit een getapte transformator waarbij tussen die trafo en de anode ook nog eens het meetcircuit zit. De instelgegevens uit het "AVO Valve Data Manual" zijn standaard 'datasheet' gegevens en dat is de fout die er in deze gevallen in zit.

Een tester die wel probleemloos met dergelijke lage-Ri triodes overweg kan is de Russische L3-3.
Die meet met een 'harde' gestabibiliseerde anodespanning.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum