problemen eindtrap BX732A (Techniek Radio/TV)

door Richard Ooms, 02.01.2009, 15:10 (5616 dagen geleden) @ huub.jak

Bedankt voor alle waardevolle tips en adviezen. In het verleden (alweer 25 jaar geleden) ben ik heel actief geweest in het (proberen) te repareren van oude toestellen, van zowel radio’s al tv’s. Inderdaad door het logisch nadenken en soms met de hulp van mijn oom, die er toen echt verstand van had, heb ik redelijk wat toestellen kunnen redden van de stortplaats. Vanaf mijn 12e tot aan mijn 17e was is er behoorlijk actief mee bezig. Daarna gaan studeren en ben mijn handigheid in de elektronica min of meer kwijt. Overigens heb ik het nooit over mijn hart kunnen verkrijgen om mijn verzameling van de hand te doen evenals partijen buizen uit de apparaten die ik niet heb kunnen redden. Er zitten leuke toestellen die grotendeels afkomstig zijn van toen nog levende familie, buren en kennissen. De leukst zijn de voor- en direct naoorlogse toestellen. Deze toestellen spelen nog steeds ondanks de vettige platte teercondensatoren. Het spul van latere data heeft veel meer last van veroudering.

Ook altijd een zwak voor bandrecorders gehad, vooral de EL3530 (Duitse variant met lederen koffer en speaker aan de zijkant), een onverwoestbaar en eenvoudig geconstrueerd apparaat, die ik af en toe gebruik om opnames te maken van de zangkwaliteiten mijn dochters.

Verder nog een Grundig Zauberspiegel uit 1959 met afstandbediening (via kabeltje) en met een automatisch zenderzoeksysteem (alleen VHF) en automatisch dimmen van helderheid beeld naar gelang het omgevingslicht. Dit alles in een fraai meubel ondergebracht. Ook nog een JoBoTon platen wisselaar met alles erbij (adapter, omschrijving). Heel inventief en simpel apparaat.

Ik ben onder de indruk van de kracht van dit forum. Als ik wat rond kijk is er een schat aan kennis bij elkaar gebracht. Heel handig als je er zelf niet zoveel kennis over hebt. Ga er zeker gebruik van maken!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum