Elk jaar de radio buizen vervangen ? Mijn verhaal.... (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.10.2020, 11:13 (12 dagen geleden) @ Dirk 63
Bewerkt door gerard, 16.10.2020, 11:27

ik heb jaren geleden even gekeken naar het verbruik van mijn beeldbuis ktv 51cm beeld
en m'n toen nieuwe platte ktv , conclusie ze gebruiken even veel .

Je baseert je hier op een echte meting, dat is veel beter dan een mening. Dat komt vaak neer op het rondpompen van vooroordelen die onjuist of verouderd kunnen zijn. Dus sowieso chapeau!

Bij het meten van verbruik moet je iets heel belangrijks niet vergeten: het sluipverbruik bij uitgeschakelde of standby apparatuur. Dit vampiergebruik liep in de jaren negentig echt de spuigaten uit, schattingen gingen rond dat 3 tot 10 procent van het huishoudelijk energieverbruik werd opgenomen door UIT staande apparaten. En ja, de grootbeeldTV en stereo’s waren daarbij vaak genoemd, want een jaren tachtig TV op standby kan wel 10W trekken! De situatie was dermate ernstig (er werd bijna evenveel CO2 geproduceerd voor uitstaande apparaten als voor het vliegverkeer) dat de fabrikanten in actie zijn gekomen en dit leidde tot het One Watt Initiative. De bedoeling was dat apparaten voortaan minder dan 1W zouden consumeren in standby, de kans is daarom groot dat je platte TV een veel zuiniger uit-stand heeft dan je beeldbuis. En als je 2 uur per dag kijkt, is je uit stand nog altijd 11 keer zo belangrijk als je aan stand.

MAAR dan moet je nog het energie gebruik van de aparte versterker die je aansluit op je platte ktv om het geluid nog eens goed te kunnen horen

Daarvoor heb ik een ultrazuinige 2x3W versterker staan die 0,3W verbruikt als hij aan staat (zonder uitsturing natuurlijk). Dit verbruik is verwaarloosbaar ten opzichte van zelfs de meest zuinige TV of stereoset, dus ik neem niet de moeite om die uit te zetten.

Dus , ik zou als ik jou was ook lekker blijven genieten van je beeldbuis KTV ,
dat is tenminste "Duurzaamheid "

Daar ben ik het mee eens, maar met kanttekening: meet het standby verbruik op, en als dat meet dan 1W is, sluit hem dan aan via een schakelstopcontact, zo’n slof, samen met die extra versterker.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum