transformator en ez80 (Techniek Overig)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 18.10.2020, 11:50 (7 dagen geleden) @ Jeroen-CH
Bewerkt door Leo Snoeren, 18.10.2020, 12:05

Beste Jeroen,

En daar ontstaat de eerste uitdaging, uit de EZ80 komt geen min (massa) die zou volgens het schema uit aan de secondaire zijde van de transformator moeten zitten. Die heb ik ook gevonden en ik meet 205v tussen pin3 van de buis en de transformator.

Zie hieronder:

[image]


Dit zou moeten werken.....

Voor de duidelijkheid: De nul komt van de midden aftakking van de transformator. Beide uiteinden van de transformator gaan naar de gelijkrichtbuis. Aangezien de spanningen in tegenfase zijn, wordt door de gelijkrichtbuis telkens een van beide gelijkgericht. Het gelijkrichten gebeurd met de snelheid van de netfrequentie, dus 50 hetz. En gezien de tegenfase van beide spanningen is in 1 volledige periode 2 maal de spanning gelijkgericht. Je komt dus op 100 hertz.

Voor de duidelijkheid: min en massa is niet hetzelfde! Als je spreekt over min begrijp ik hieruit dat je een negatieve spanning bedoeld: die is er niet. Wel massa of nul (Engels "ground" ).

Ik ben benieuwd of je het werkend krijgt.:OK:

En nog even een tip: zet over de buffercondensator een weerstand van 47K 2 watt. :CAP: Dit om te voorkomen dat je enkele uren later nog een doodsklap krijgt van de energie in de buffercondensator.

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum