FM-unit B5X63A (Algemeen)

door hyperbo @, kapellen Belgie, 18.10.2020, 16:29 (7 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg

Hoi Antoon;

Deze tuners zijn hopeloze krengen die enorm veel stuk gaan en zeer moeilijk te herstellen zijn.
Meestal vervang ik deze tuners door een werkende uit een sloopradio. Doch aangezien deze tuners zo vaak stuk gaan heb je op de duur ook al problemen om aan reserve's te geraken.
Ik heb al een paar keer doorgezet en vele tientallen uren gespendeerd om de werkelijk oorzaak van dit falen te achterhalen.
Er zijn wel een aantal standaard fouten die vaak terugkomen zoals die weerstanden die heel hard verlopen zijn of onderbroken.
Ook heb ik al een paar keer een foute ( sterk verlopen ) keramische cap gevonden ( die inderdaad niet uit te meten zijn..meten vrij goed...alleen werken niet in circuit )

Wat ik jammer genoeg ook een aantal keren heb vastgesteld is dat die buisvoet van de ECC85 slecht is..dit is de meest onbetrouwbare troep die er bestaat!
Deze buisvoeten zijn gemaakt van enkele laagjes pertinax die aaneen zijn gesandwiched , het grote probleem is volgens mij dat er vuil of nicotine tussen deze laagjes komt waardoor zowel de isolatieweerstand als de capaciteit veranderd waardoor de oscillator niet meer wil werken.
Daarom ook NOOIT deze buisvoet inspuiten met contactcleaner!

Het ontwerp van deze tuners is ook niet al te best...ze zijn veel te kritisch opgebouwd, ik weet wel als alles perfect is ( en nieuw en super netjes ) werken deze tuners vrij goed en zijn ze gevoelig en selectief, doch jammer genoeg als er ergens een condensatortje verloopt of de buisvoet wat vervuild is heb je vaak al prijs en werkt de boel niet meer.
Het valt me op dat de tuners die problemen geven heel vaak uit toestellen komen die vervuild zijn door nicotine .
Ik zit er zelfs nu aan te denken om de volgende keer ik zo een kapotte tuner heb om eens te trachten deze een uurtje of zo in een ultrasoonreiniger te leggen..wie weet....

Succes.... Dirk:OK:


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum