Telefunken gavotte ECL 86 (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 20.10.2020, 11:58 (1283 dagen geleden) @ Erwin goossens

De ECL86 heeft bij mij in meerdere radio's al voor vervelende problemen gezorgd, in combinatie met de printplaten van geperst papier die toen in opkomst kwamen. Door de hitte van de buis wordt de printplaat verkoold, je kunt dit zien aan donker worden tot zwart aan toe. De print wordt dan iets geleidend, waardoor (denk ik) het stuurrooster van de pentode op pin 8, wordt "opgetild" door de anode van de triode op pin 9. Je meet dan een positieve spanning op g1 terwijl je net een koppelcondensator hebt zitten vervangen....

Ik zie dat jouw Gavotte (leuk toestelletje trouwens!) ook een printplaat heeft. Ik zou zeggen: probeer zoveel mogelijk verdere hittestress te verminderen door de spanningscarroussel op 245V te zetten; al weet ik dat de meningen hierover uiteen lopen. In dit Erres RA6531 toestel was het verbruik op de 220V stand 30W en op de 250V stand maar 20W, dat scheelt je volgens mij in de levensduur van je print.

Repareren van printverkoling is heel lastig. Ik heb een keer de buis op een verhoogde voet boven de print gezet en de roosteraansluiting helemaal buitenom gemaakt. Kijk zo zag dat er toen uit:

[image]

(Nu 20 jaar later zou ik ook die papiercondensator uitwisselen! En het opzetstukje minder hoog maken...)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum