signaal generator (met ecc81 ?) (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 21.10.2020, 10:12 (1284 dagen geleden) @ ffeilers

De LSG10 is een heel geinig en handig ding, ik heb hem zelf ook. Je kunt 'm gebruiken als minizender met de externe modulatie. Maar ook hel goed radio's mee checken met de interne zoem-modulatie. En de frequentie van zenders of andere signalen opmeten door interferentie.
Lastig puntje is altijd bij zo'n simpel ding, dat hij (a) onnauwkeurig is en (b) reuzeveel harmonischen genereert. Dat in combinatie met (c) spiegelfrequenties in je ontvanger. Dus zet jij je generator op 1000kHz en luister je op 5000 kHz, hoor je dan de vierde of de vijfde harmonische? Of de zesde of de vijfde als spiegel? Stem je even af over de kortegolfband dan hoor je je eigen signaal zo op tien plekken.

Ik heb er een digitale frequentieteller in gemonteerd waardoor ik de frequentie op 10Hz nauwkeurig kan aflezen.

Technisch gezien is het allemaal geen rocketscience, het is nauwelijks complexer dan het audiodeel van een buizenradio. Van de LSG10 kun je wel een schema vinden natuurlijk. Jouw apparaat is van binnen vrijwel gelijk qua opbouw, dus zeker verwant. Waarom ze 1 eindpentode door en dubbeltriode hebben vervangen?? Misschien hadden ze nog een pallet ECH81s staan.

Ik zie dat er achterop een extra stopcontactje is bijgemaakt, dar kun je dus een te meten radio of ander meetapparaat mee voeden. Ik kan op de foto niet zien of dat contact ook mee geschakeld wordt, dat zou wel handig zijn.

Het opgenomen vermogen is ongeveer 10 a 12 Watt. Ik zou zeggen, controleer de bedrading en meet of er geen sluiting in zit, dan kun je hem zonder al te veel risiko aanzetten en uitproberen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum