Middenfrequent problemen K8, tips afregelen gevraagd (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 23.10.2020, 11:39 (1284 dagen geleden) @ Gert Wouters

Eerst en vooral wil ik me eens tot de moderatoren richten...
Dit gaat over precies hetzelfde toestel als hierboven waar hoogspanningsproblemen mee waren. Nu nog totaal andere problemen mee.
Bespreek ik die in ditzelfde topic, of maak ik er een nieuw voor aan specifiek over die problemen?


Goed, na plaatsen van die nieuwe trafo en veiligheidshalve vervangen van de GY (die heb ik toch genoeg en hij zag er maar vreemd uit, onbekend merk ook), was er snel hoogspanning en beeld. Nog enkele kleinigheden die vlug opgelost waren:

- beeld verticaal te klein: PL508 versleten
- geen rood: R-Y demodulator was weggenomen. :-D
- blauw lateraal convergentie slecht: elco's op blauw lateraal printje defect (heb nu 3 K8en staan, alle 3 dat probleem...)

Erg grof afgeregeld (nog te groen, beeld iets te breed, lichte convergentiefout), maar nu loop ik tegen een probleem waar ik eerst raad voor wil inwinnen voor ik ga regelen en doen...

Ik sluit het toestel aan op een modulator die uitzendt op kanaal 4. Mediaspeler hangt hier ook aan. Op alle buizentv's die ik bezit heb ik op die manier een strak beeld.
Op deze K8 kan ik het beeld afregelen zodanig dat geen "mwaree" zichtbaar is, doch dan is het beeld erg onscherp(foto1). Geluid is dan ook iets zwakker.
Draai ik het kanaal iets hoger met het regellaadje, dan is het beeld redelijk scherp, het geluid krachtig, doch zo is er erg veel mwaree in beeld.
In beide situaties zijn er ook fijne verticale lijntjes zichtbaar. Strak in geval 1, krom in geval twee. Lijken mij op oversturing.

Ik herinner me exact dit probleem vanuit een K35. Dat bruine spoeltje in het middenfrequent wat bijregelen en het was opgelost.

Dit is mijn eerste middenfrequent probleem in een K8. Hoe pak ik dat aan?

Bij sterke helderheidswisselingen in de "uitzending" springt het beeld ook even als het felle stuk van de scene in beeld komt(komt meteen weer terug op z'n plek). Het lijkt me wijs dit even te laten voor wat het is en eerst dat middenfrequent op punt te stellen...

[image]
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum