Variac of Serielamp? (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 24.10.2020, 17:30 (1278 dagen geleden) @ gerard

Geheel mee eens. Ik heb in mijn jonge jaren ook het variac-gebruik gepredikt tot ik begreep hoe het technisch allemaal precies werkte. Een variac is helaas niet zinnig. De stroom door een niet-geformeerde elco is helaas niet te voorspellen op basis van de spanning die je er op zet. Ik heb elco's gehad die 40mA lekten bij 100v, een veel gekozen 'beginspanning'.
Die zijn uiteindelijk na dik 12 uur formeren met maximaal 5mA bijgekomen. Maar zet je er dan dus toch 100v op, zullen ze mogelijk gaan koken...

De gloeilamptest is wel een mooie middenweg tussen snel en effectief. Ik heb nog nooit een toestel beschadigd met de gloeilampmethode, maar elco's zouden toch nog een te hoge formeerstroom kunnen zien. Toestellen van na 1950 zijn eigenlijk altijd prima te doen met de lampmethode, oudere toestellen hebben vaker slechte elco's.

Maar wat ik tegenwoordig doe bij toestellen van voor 1950, is direct de oude elco's afkoppelen en provisorisch nieuwe plaatsen.

Om de elco's te formeren zat ik vroeger nog wel eens te rommelen met externe stroombronnen, maar als je de voedingslijn van de radio in orde maakt met nieuwe elco's, kan je heel simpel de oude aansluiten via een serieweerstand, en hoef je geen externe stroombron te gebruiken :)
Je kan die dingen gewoon aangesloten laten terwijl je andere dingen aan het testen en meten bent - ze formeren dus terwijl je met andere dingen bezig bent. Wel opletten, ze kunnen geladen blijven!
Een 15w lampje komt goed van pas als ontlaadweerstand.

Als de oude elco's goed bijkomen, sluit je ze weer aan. Doen ze dat niet, dan geef je de nieuwe elco's een mooi plekje onder het chassis.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum