Draadgewonden potmeter van 2 kΩ (Gezocht)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 05.11.2020, 16:58 (27 dagen geleden)

Vrienden van de radio.
Voor de reparatie van een Centrad 752 buizentester ("de Franse AVO" ) ben ik op zoek naar een draadgewonden potmeter van 2 kΩ.
Helaas is er blijkbaar ooit een eens buis met deze tester gemeten welke sluiting had en dat is de doodsteek voor deze potmeters, een deel van de weerstandbaan heeft het erg warm gehad.
Het overbelaste deel is zo warm geworden dat het (pertinax?) strookje waar het op is gewikkeld is verbrand en dit gedeelte is ingezakt.

[image]

Uiteraard heb ik al de nodige reparatie pogingen ondernomen, maar helaas tot nu toe met niet veel succes.
Origineel zit er een 2 kΩ / 5 W logaritmische potmeter in met een aangebouwde schakelaar, maar het lijkt me dat de kans niet zo heel groot is dat er iemand is die er precies zo eentje heeft liggen.:-(
Daarom zoek ik een “dikke” draadgewonden potmeter van 2 kΩ (2,2 kΩ is natuurlijk ook prima).
Een extra handicap is dat het bij voorkeur ook nog eens een open uitvoering moet zijn om dat ik er een schakelaartje op moet maken welke in de nulstand een open contact heeft.
Een mooi exemplaar zou bijvoorbeeld de uitvoering zijn zoals afgebeeld op het plaatje:

[image]

Deze uitvoering is 25 W en zou volgens de spec’s ongeveer 38 á 40 mm Ø zijn en zou mooi passen.
Waarom zo’n “dikke” potmeter vraagt u zich misschien af, wel dat is omdat bij het meten van de wat steviger buizen de daarbij behorende wat grotere kathode stroom maar over een relatief klein deel van de potmeter loopt en deze dus maar voor een klein gedeelte belast wordt.
Dit is ook de reden dat er origineel een logaritmische potmeter in zit, de weerstandbaan is in secties gewikkeld met verschillende diktes draad waardoor deze met name “onderin” een grotere belastbaarheid heeft. Dit is goed op de foto te zien.
Nu is 25 W uiteraard “overkill” maar vanwege de aanbouw van een schakelaartje is de open constructie van deze uitvoering mooi meegenomen.
Op beurzen is zoiets meestal wel te vinden maar ja, kom daar in deze barre tijden maar eens om.

Ik ben benieuwd of er nog ergens iets in al die doosjes en laatjes met goede (doch vaak niet meer te gebruiken onderdelen) zit.
Weliswaar is het geen onderdeel wat je vaak in oude radio tegenkomt, maar bij de meeste van ons gaat de interesses toch vaak verder dan alleen radiotechniek.
Oja, RS kan hem wel leveren, maar voor ongeveer € 100,- is de lol er dan wel een beetje vanaf.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum