Vervangen seleen gelijkrichter (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 08.11.2020, 16:48 (1258 dagen geleden) @ Marc Van De Voorde
Bewerkt door Leo Snoeren, 08.11.2020, 16:55

Mark,

De 1N4004 zit voor wat betreft de maximale sperspanning wel heel dicht op de grens van wat je wil gaan doen. Persoonlijk zou ik deze niet gebruiken, maar ik zou gaan voor een 1N4007. Die heeft een sperspanning van 1000 volt in plaats van de 400 volt van de 1N4004.

Verder moet vooral iedereen doen en vervangen wat hij zelf wil, maar ik heb geen slechte ervaringen met seleen gelijkrichters. Ja, ze verouderen, maar dat doen wij zelf ook :-D :-D

Het grote voordeel van een seleengelijkrichter is dat hij kapot gaat als er sluiting in het toestel optreed. Dat is, even los van de kwalijke dampen, eigenlijk fantastisch! Dat betekend namelijk dat je voedingstrafo het zeer waarschijnlijk overleeft. Bij gebruik van moderne diodes die een veel hogere stroom kunnen hebben blijven de diodes heel; de trafo zal verbranden. Het is de vraag wat je liever hebt....

Maar ongetwijfeld zullen er legio mensen zijn die hier een andere mening over hebben. Persoonlijk zou ik de seleen gelijkrichter laten zitten en alle condensatoren in het voedingscircuit nalopen. Bij twijfel zou ik die vervangen. Je lost dan het probleem op waar het vandaan komt.

Seleen gelijkrichters verouderen wel, dat klopt. Soms zijn ze zover versleten dat je erg veel spanning verliest; vervangen is dan een goede optie.

Succes met de reparatie!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum