BX740A hulp gevraagd (Techniek Radio/TV)

door Hans Wendt @, Zwolle, 08.11.2020, 21:49 (1264 dagen geleden)

Al geruime tijd ben ik bezig een Philips BX 740A op te knappen. Inmiddels heb ik de teer-condensatoren (die zonder uitzondering allemaal zwaar waren verlopen) vervangen evenals enkele roosterweerstanden en een paar buizen die weinig meer deden. De radio speelt zowel op de FM als de AM weer naar behoren. Ik zit echter nog met twee problemen waar ik niet uitkom.

Het eerste probleem betreft het afstemoog EM80 dat vervangen is door een 6E1P. De nieuwe buis geeft prima licht maar het “oog” beweegt niet. De negatieve spanning op het rooster bedraagt ongeveer 0,5 volt waardoor het oog maximaal is samengeknepen alsof de radio altijd op de sterkste zender is afgestemd. Wat kan de oorzaak zijn van deze te lage negatieve spanning?

[image]Het tweede probleem betreft schakelaar SKB (rood omcirkelt in het bijgevoegde schema). Deze schakelaar is vervangen door een ander exemplaar (met dank aan Witger). Als ik het schema goed begrijp draait de schakelaar “tegen de klok in”. Het onderste deel fungeert dan als aan/uit schakelaar (ofwel extra terugkoppeling naar massa zoals getekend of juist niet). Het bovenste gedeelte gaat mijn vraag over: schakelt dat van 3 naar 2 zoals getekend in het schema en in de andere stand van 3 naar 5?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum