buizenradio. (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 11.11.2020, 16:41 (1255 dagen geleden) @ huub.jak

maar ik heb een trapje singel stereo EL84 het is ruim genoeg in de woonkamer 2x6 watt singel
maar in feite is de vervorming minder.

Huub, waar haal je die onzin vandaan?
Een single-ended eindtrap met een EL84, die 5,7 Watt kan leveren levert bij dat vermogen 10% harmonische vervorming, zie de specsheet. Een groot probleem is de uitgangstrafo: als die over een grotere bandbreedte, ga eens uit van 20Hz tot 40kHz binnen 3dB, dat vermogen moet kunnen leveren dan heb je een forse inductie èn een goede koppeling nodig. Omdat het een single-ended trafo is is er bovendien een luchtspleet nodig en gevolg daarvan is is dat je erg veel koper nodig bent om die inductie te bereiken. De strooi-inductie is navenant groot en dat beperkt de bandbreedte aan de bovenkant van het frequentiebereik.

Bij een goede balanstrafo zijn dergelijke eisen veel eenvoudiger te bereiken en nog vrij eenvoudig zelfs te overtreffen. Ik heb meerdere uitgangstrafo's zelf gemaakt voor m'n versterkers, zowel single-ended als voor balans en weet donders goed wat er daarbij speelt. Voor een impressie zie m'n homepage, die kun je zo aanklikken.
Een aantal van m'n versterkers en schema's kun je daar vinden.

er is meer aan EXTRA,S aan componenten zgz er tussen en erbij dat geeft afbraak vervorming singel is beter pouwer is meer met ballance

Als je met 'afbraak vervorming' bedoelt dat versterkers door meer trappen minder presteren dan is er iets mis met het ontwerp. Meer trappen kàn inderdaad beperkend werken op bijvoorbeeld de (open lus) bandbreedte wat dan vervolgens met zware tegenkoppeling 'goed gemaakt' wordt. Dat is inderdaad de verkeerde weg en m.n. in de jaren '60 kwamen relatief veel van dit soort versterkers voor. Het kan echter ook goed maar vergt daarvoor een wat andere ontwerpbenadering.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum