Philips F6X92A geen FM (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 17.11.2020, 15:40 (175 dagen geleden) @ leemhuis01

Je hebt beeld op de scope, maar niet zoals een scope doorgaans gebruikt wordt.
Hij staat in de stand om het raster signaal van een TV te meten.
Wat je ziet is een horizontale brede band, dat lijkt op een draaggolf. Als je de scope goed zet kun je het golfpatroon uitrekken.
Triggersource op intern
Polarity op + of -, hangt een beetje af waarop je wil triggeren
Mode op normal
Time/Div geeft aan hoe lang de stip op het scherm over een hokje doet van links naar rechts. De frequenties die je meet zijn voor de MF op de FMband 10,7MHz Als je naar rechts draait, Wordt het patroon a.h.w. uitgerekt en als de scope ver genoeg door loopt, zie je de golfjes apart.

De gegolfde patronen zijn waarschijnlijk beïnvloed door een brom signaal. Een FM signaal is mooi strak en een AM signaal is aan weerskanten gegolfd, maar precies tegengesteld. De band die je ziet wordt dan in het ritme van het radiosignaal (de modulatie) kleiner en groter in hoogte. Daar is op het www wel wat over te vinden.Het MF signaal is overigens alleen aanwezig als er een zender ontvangen wordt!.
Als je de meetzender aansluit, zou je eerst eens daarop met de scope kunnen meten en zien wat de knoppen frequency, amplitude en modulation van de meetzender doen. Je krijgt dan een idee wat je aan het meten bent. Zolang je dat niet weet kun je ook weinig concluderen uit je metingen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum