Mosterd C's zijn ook niet heilig? (Algemeen)

door Henk vdB @, 19.11.2020, 23:00 (172 dagen geleden) @ radiowizzard
Bewerkt door Henk vdB, 19.11.2020, 23:38

De laag om deze condensatoren is een kunststof, en kunststoffen zijn chemische samenstellingen die niet stabiel blijven. De vraag is niet OF het gaat barsten of uit elkaar vallen, maar wanneer. De omstandigheden zullen mede bepalen hoelang de kunststof heel blijft, evenals de exacte samenstelling, die per batch kan verschillen.
Ik heb wat nos blauwe elco's weggegooid enkel omdat het blauwe kunststof laagje verpulvert, de elco's zelf waren qua eigenschappen nog best bruikbaar.

Dus, ik sta er niet van te kijken dat dit gebeurt. Aandrijfsnaartjes gemaakt van synthetisch rubber worden vloeibaar. Bandrecorder wiskoppen ingegoten met polyester druipen leeg. Zachtplastic tandwieltjes vallen uit elkaar. Enzovoort enzovoort. Het is niet anders. Helaas.

<edit>: Zijn de genoemde onderdelen daarom slecht? Natuurlijk niet. Ze hebben een lang, -al dan niet werkzaam- leven achter de rug.

<edit 2>: Het lijkt hier een combinatie te zijn van mechanische spanningen in het materiaal die er altijd al ingezeten moeten hebben en vervolgens na lange tijd scheuren door veranderen van de stabiliteit van het materiaal. Stabiliteit van het materiaal zou sneller kunnen veranderen doordat de onderdelen bijvoorbeeld bewaard zijn geweest in bepaalde plastic bakjes of zakjes waarvan het materiaal ook weer kan reageren met het omhullingsmateriaal van de condensator... Zomaar enkele overwegingen. Ik heb audiocassettedoosjes vastgeplakt zien zitten in pvc opberglades speciaal bedoeld voor audiocassettes :-D


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum