Aansluiting voor Blaupunkt Granada 1958 (Gezocht)

door soundman2 @, Wouw, 21.11.2020, 16:38 (5 dagen geleden) @ Christiaan
Bewerkt door soundman2, 21.11.2020, 17:04

Vergeet de electronica winkel. Het zijn tegenwoordig dozenschuivers zonder enige notie van wat ze verkopen. Het enige wat ze weten is de prijs van een artikel en hoe de kassa werkt!

Die kabel kun je zelf maken.
Je hebt nodig: twee banaanstekers rood en zwart
een audiokabeltje aan een kant een 3,5mm stereo plugje wat in de iPad of telefoon past en aan de andere kant twee tulpstekertjes. De lengte mag enkele meters bedragen.
Twee weerstandjes van 1 K Ohm 0,25 watt. Het vermogen van de weerstandjes is onbelangrijk, 0,25 watt is een gangbaar formaat, maar elke weerstand van 1 K Ohm is goed.

De uitgang van de ipad is stereo en de ingang van de radio is mono. De twee kanalen links en rechts moeten samengenomen worden, dat gaat goed met twee weerstandjes.
Knip de tulpplugjes af en verwijder van beide aders circa 10 cm van de buitenmantel.
Je hebt nu twee adertjes met daarom heen afscherming. Maak de afscherming los en draai die in elkaar. Bevestig daaraan de zwarte banaansteker.
De twee adertjes een klein stukje schoonmaken en soldeer aan elk adertje een weerstandje.
Draai de andere kant van de weerstandjes samen en zet daaraan de rode banaanstekeker. In principe is je kabeltje klaar.

De radio heeft een pick-up aansluiting. Hier zijn dit drie gaatjes, de twee ronde heb je nodig. Hoewel het niet is aangegeven, is een kant aarde en de andere kant de ingang, ook wel de hete kant genoemd.
De zwarte banaansteker gaat in de aardkant en de rode steker in de hete kant dat is alles.
Als er een brom mocht zijn, moet je de banaanstekers van plaats verwisselen.
Je kunt ook vooraf uitzoeken wat de hete kant is. Zet de radio aan in de stand pick-up, vermoedelijk staat bij de knoppen TA. Zet het volume een stukje open. Maak met een metalen stiftje kontakt in de twee gaatjes van de pu aansluiting. Een van de twee laat een bromgeluid horen. Dat is de hete kant en daarin komt de rode steker. De zwarte steker komt dan in het andere gaatje. Als je een merkteken aanbrengt, is dat handig als het snoertje er uit moet.
[image]
De hele toestand met de weerstandjes kun je natuurlijk netjes in een plastic doosje bouwen, het is maar et wat je voor handen hebt. Het gaat om het principe.
Je moet de uitlopers niet al te lang maken, want hoewel het doorgaans meevalt kunnen lange onafgeschermde aders wat storing oppikken.
Als de radio in orde is, kun je de FM ontvangst nog verbeteren door deze op de centrale antenne aan te sluiten. Het witte kabeltje met het zwarte stekertje moet je uittrekken en dan kun je de cai aansluiten. Dat kabeltje moet voorzien zijn van een zgn impedantietrafo van 75 naar 300 Ohm. Ze worden wat zeldzamer maar zijn nog wel te koop.

[image]
De uitgang voor AM bij dit voorbeeld is niet in gebruik, dat wordt niet meer doorgegeven op een cai


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum